Senatorul PNL Adrian Cioroianu s-a bucurat de o atitudine extrem de binevoitoare din partea comisiilor de politica externa. Singurele critici au venit din partea reprezentantilor PD.

Democratul Cezar Preda l-a felicitat ironic pe Cioroianu pentru faptul ca a reusit sa gaseasca "o alta cale" de a ajunge ministru de Externe, in ciuda refuzului presedintelui Basescu de a semna decretul de numire in functie a lui Cioroianu (propus de multa vreme de PNL). "Domnule Preda, niciodata nu am cautat o alta cale de a ajunge in aceasta functie", i-a replicat Adrian Cioroianu.

Subiectul de maxim interes a fost cel privind atitudinea pe care noul ministru de Externe o va avea in raport cu seful statului si cu primul-ministru. "Unde va veti pozitiona in raport cu presedintele, proAxa sau in afara ei?", l-a intrebat deputatul PD Marius Rogin. Cioroianu a incercat sa dea un raspuns diplomat, subliniind ca va incerca sa medieze conflictul dintre cei doi demnitari, chiar daca "o reimprietenire este tot mai putin posibila".

In privinta retragerii trupelor din Irak, viitorul ministru de Externe s-a situat mai degraba de partea premierului. "Retragerea nu poate fi discutata in afara consultarilor cu aliatii Romaniei, insa intervalul de timp propus de premierul Tariceanu pentru a fi facut acest pas este unul argumentat", a subliniat Cioroianu. Concluzia audierilor a fost formulata de catre presedintele de sedinta, Mircea Geoana.

"A fost o prestatie foarte convingatoare. Eu sunt foarte impresionat", a spus liderul PSD. Raportul intocmit de comisiile de externe reunite a fost unul favorabil, cu 23 de voturi pentru, 2 contra si 2 abtineri. Votul a fost secret. La sedinta au participat lideri importanti ai PSD: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Cristian Diaconescu, Vasile Puscas, Titus Corlatean.

Chiuariu, votat cu lehamite de PSD

Mai aprinse au fost discutiile din Comisiile juridice de la audierea lui Tudor Chiuariu, nominalizat pentru functia de ministru de Justitie. Parlamentarii PSD nu si-au ascuns retinerile fata de nominalizarea acestuia, dar au votat pentru ca oricine ar fi fost mai bun in comparatie cu Monica Macovei.

De altfel, multi dintre vorbitori nici nu i-au pomenit numele, folosindu-se, in loc, de exprimari putin magulitoare la adresa fostului titular de la Justitie. Exemplul cel mai clar a fost senatorul Antonie Iorgovan care a ajuns realmente sa tipe la Chiuariu numindu-l "scolar corigent".

"Votul meu va fi politic", a spus cu naduf Iorgovan sugerand clar ca va vota "pentru" deoarece i-a cerut-o partidul. Victor Ponta a trecut peste acest imperativ si s-a abtinut, astfel ca tanarul de 30 ani a primit un aviz pozitiv cu 26 de voturi favorabile, 6 impotriva si o abtinere. In timpul audierilor, Chiuariu a menajat susceptibilitatile celor din Comisiile juridice repetand de mai multe ori ca se va consulta cu juristii de la Parlament in chestiuni importante precum introducerea noului Cod Penal, numirea procurorului-general si al procurorului-sef al DNA de catre CSM sau de catre ministrul de Justitie, proiectul legii ANI. Chiuariu sustine promovarea legii deoarece este o obligatie a Romaniei fata de UE, dar a apreciat ca trebuie gasita o solutie impreuna cu Senatul, acolo unde a ajuns legea.

In pofida disponibilitatii sale de a reinstaura o relatie buna cu Parlamentul, nu a scapat criticilor privind faptul ca serviciul pe care l-a condus pana acum, Departamentul de Lupta Anti-Frauda, a facut controale doar la primariile conduse de edili social-democrati.

Desi toti ministrii au primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate, nu au lipsit si gafe mari ale candidatilor. Ministrul de Interne, Cristian David, a avut dificultati privind numarul de judete ale Romaniei, iar cel de la Educatie, Cristian Adomnitei, stia ca anul scolar incepe la 15 decembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.