Social-democratii au decis sa sprijine investirea celui de-al doilea guvern Tariceanu pe motiv ca este obligat sa contribuie la mentinerea unei minime stabilitati politice. Hotararea a fost luata intr-o sedinta a Comitetului Executiv in care a fost un singur vot contra si o abtinere.

"In acest moment, intre doua rele am decis sa alegem raul cel mai mic", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Acesta s-a grabit sa adauge ca sustinerea partidului pentru Tariceanu nu reprezinta o asociere a PSD la guvernare. Pesedistii conditioneaza sprijinul pentru guvernul minoritar amenintand cu motiunea de cenzura daca nu se va tine seama de doleantele sale.

Primul avertisment este cel legat de ramanerea UDMR la putere. Tariceanu a fost avertizat ca va fi principalul responsabil daca extinderea ponderii UDMR in Executiv va fi urmata de cresterea presiunii facute de Uniune pentru acordarea autonomiei teritoriale pentru comunitatea maghiara.

Geoana a cerut PNL sa asigure pe viitor respectarea obligatiilor comunitare, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor europene, depolitizarea Justitiei, clarificarea acuzelor de coruptie dintre PNL si PD, dar si intre Basescu si Tariceanu. Liderul PSD este nemultumit de faptul ca Ministerul Economiei a fost comasat cu cel al Finantelor, comasare pe care a etichetat-o ca "o idee nefericita".

Decizia de ieri a PSD a primit deja acordul Partidului Socialist European. Vicepresedintele grupului PES din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, a declarat pentru RFI ca ruptura dintre PNL si PD era inevitabila si a recunoscut, indirect, ca PSD si PNL au negociat votul de investitura. Wiersma a afirmat ca votul PSD "depinde de ce are domnul Tariceanu sa le ofere". "Cred ca social-democratii vor fi pragmatici in aceasta situatie", a adaugat liderul socialist.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.