Seful statului prefera sa vada sicrie cu tricolor venind din strainataturi decat sa "aduni cosciuge la tine in tara"

Presedintele Traian Basescu spune ca se simte in largul lui la marile actiuni de politica externa, unde, contrar viziunii incetatenite despre diplomatie, a dat peste o societate mai putin dedata la politeturi si fineturi. "La summit-ul NATO de la Bruxelles, din februarie, erau sefi de state care bagau painea in sos si dupa aia in gura, iar in campania electorala unii se intrebau daca eu stiu sa mananc cu 15 tacamuri", a povestit presedintele, luni seara, pe TVR, concluzionand ca diplomatia clasica pierde teren in favoarea abordarii directe, iar sefii de state prefera decizia rapida indelungilor parlamentari.

Apreciind ca omologii sai au ajuns sa-l cunoasca drept un politician "transant", Traian Basescu a facut inca o afirmatie radicala pe tema lui preferata de politica externa: "Pentru toata lumea, o politica agresiva in zona Marii Negre, din partea celei mai mari tari din regiune (probabil, Romania - n.red.) este extrem de interesanta si poate deveni importanta pentru democratizarea zonei". De precizat ca, deocamdata cel putin, "cea mai mare tara din regiune" este, totusi, Rusia. Tot la emisiunea difuzata pe postul public de televiziune, presedintele a abordat, din nou, controversatul subiect al adoptarii actiunii preventive impotriva terorismului structurat ca element de doctrina nationala de aparare. Reiterand ideea ca el nu a impus nimic Consiliului National de Aparare a Tarii, ci doar a avansat problema spre dezbatere si analiza, Traian Basescu a sustinut ca tara noastra desfasoara, deja, actiuni preventive in afara granitelor tarii. "Alaturi de aliati, Romania este, in Irak, in situatia de ocupatie a altui stat, iar aceasta actiune nu este prevazuta nicaieri in Strategia nationala de securitate in vigoare, aprobata in 2001", a spus seful statului.

El este de parere ca, daca decizia finala a CSAT va fi una in favoarea moderatei strategii reactive, care exclude posibilitatea actiunii militare in afara frontierelor de stat, aliatii ar putea trata, la randu-le, Romania cu refuz, in momentul in care ar face apel la forta armata a acestora. Plus ca, spune presedintele, "in loc sa ti se intoarca cosciuge din afara tarii (ale militarilor cazuti la datorie in teatrul de operatiuni - n.red.), risti sa aduni cosciuge la tine acasa", din cauza unor atentate teroriste. Pe de alta parte, Basescu admite ca problema este delicata si se declara deschis dezbaterii publice, neexcluzand nici posibilitatea ca "actiunea preventiva" sa fie supusa deciziei cetatenilor, prin referendum.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.