"Evenimentul zilei" a descoperit implicarea fostului ambasador al SUA pentru ca guvernul PSD sa urgenteze platile pentru doua contracte in care aveau interese mai multe firme americane si care fusesera atribuite fara licitatie de cabinetul Nastase.

Ziarul nostru a intrat in posesia unei scrisori trimise Jack Dyer Crouch II lui Mihai Tanasescu, fostul ministru PSD al finantelor, prin care diplomatul american cerea apasat deblocarea urgenta a unor sume de ordinul zecilor de milioane de dolari in cazul contractelor respective. Interesant e ca documentul semnat de fostul ambasador a fost trimis fostului ministru al finantelor la doar o zi dupa ce noul presedinte Traian Basescu anunta desemnarea lui Calin Popescu-Tariceanu ca prim-ministru. Cu doar citeva zile inainte, in campania electorala, Traian Basescu afirmase ca toate contractele atribuite de fostul guvern prin incredintare directa vor fi anulate de noul executiv. De mentionat ca Jack Dyer Crouch II a fost membru in consiliul director al unei asociatii din SUA, sponsorizata timp de mai multi ani cu milioane de dolari de una dintre companiile mentionate in scrisoarea care a intrat in posesia "Evenimentului zilei".

Scrisoarea semnata de Jack Dyer Crouch II a fost trimisa fostului ministru PSD al finantelor, Mihai Tanasescu, pe 23 decembrie, la doar o zi dupa ce Traian Basescu anunta numele viitorului premier: Calin Popescu-Tariceanu. Devenise oficial faptul ca PSD nu mai avea nici o sansa sa formeze guvernul, ca atare Crouch s-a grabit sa-i scrie ministrului PSD de la finante, inca in functie, Mihai Tanasescu: "Sint constient de faptul ca Romania se afla in procesul de transfer al actului de administratie de la un guvern la altul. Cu toate acestea, chiar si in perioadele de tranzitie, guvernarea trebuie sa continue. Si este esential ca programele de care beneficiaza Romania sa fie duse mai departe", spunea, pe 23 decembrie 2004, Jack D. Crouch.

"Va cerem sa sprijiniti proiectul prin semnarea actului"

Interesant este ca unul dintre programele ramase neplatite de guvernul roman pentru care Crouch a facut lobby s-a aflat de mai multe ori in atentia investigatiilor jurnalistice ale "Evenimentului zilei". Este vorba despre programul Sistem Educational Informatizat, prin care Ministerul Educatiei a initiat dotarea cu calculatoare a scolilor si liceelor din intreaga tara. Programul s-a derulat in patru faze, ultima dintre ele fiind incredintata fara licitatie, prin atribuire directa, in luna noiembrie 2004, chiar pe finalul mandatului PSD.

Intregul contract a valorat 182 de milioane de dolari, cea de-a patra faza a sa fiind si cea mai banoasa - 96 de milioane de dolari. Aceasta este, de fapt, suma pe care Crouch s-a simtit dator sa-i ceara lui Tanasescu sa o deblocheze inainte sa plece din minister: "Documente referitoare la doua astfel de programe asteapta sa fie semnate de dumneavoastra: scrisoarea de sustinere pentru SEI-IT (Sistemul Educational Informatizat Romania) si scrisoarea de validare a creditului pentru Sistemul National Integrat de Meteorologie (SIMIN). Ministerul Educatiei a semnat deja scrisoarea de sustinere pentru autorizarea celei de-a patra etape a Sistemului Educational Informatizat. Va cerem sa continuati sprijinirea proiectelor prin semnarea acestui document", si-a continuat pledoaria fostul ambasador.

Cerere pe fata

Cel de-al doilea proiect mentionat de Crouch in scrisoarea sa este Sistemul National Integrat de Meteorologie (SIMIN), initiat de Ministerul Mediului si Apelor. Si acest contract s-a derulat in doua faze, una dintre ele incheindu-se tot pe finalul mandatului PSD. Proiectul SIMIN a fost cistigat de compania Lockheed Martin, un consortiu american care produce, printre altele, tehnica de lupta si armament. Programul presupune instalarea unui numar de peste 600 de statii hidrologice cu senzori in 11 bazine hidrografice de pe intreg teritoriul Romaniei.
In scrisoarea adresata ministrului Tanasescu, ambasadorul Crouch vorbeste pe fata, fara nici o urma de diplomatie, despre plata urgenta si a acestui al doilea contract: "De asemenea, scrisoarea de validare a creditului in ce priveste contractul intre Ministerul Mediului si Apelor si Lockheed Martin pentru Sistemul National Integrat de Meteorologie (SIMIN) este inca nesemnata. Daca actul aditional de prelungire al acesteia nu este semnat inainte de sfirsitul anului, intregul proces va trebui luat de la capat, ceea ce va duce la eforturi irosite si cheltuieli suplimentare inutile". Iar finalul scrisorii este cit se poate de elocvent: "In consecinta, insistam pentru a semnarea imediata a acestor doua documente".

Legatura lui Crouch cu Lockheed Martin

Interesul lui Crouch pentru soarta contractului in care apare numele companiei Lockheed Martin nu pare intimplator. Intre fostul diplomat american si compania in cauza exista anumite conexiuni directe. Fostul ambasador Crouch, angajat acum al Casei Albe si a doua persoana in ierarhia securitatii din SUA, a fost membru in consiliul director al un think-tank (grup de initiativa, neguvernamental), Center for Security Policy (CSP), care, inca de la infiintare in 1988, a fost finantat - inclusiv de compania Lockheed Martin - cu peste 3 milioane de dolari, suma ce reprezinta mai mult de un sfert din bugetul total al institutiei. Mai mult, potrivit presei americane, noua strategie nucleara a administratiei Bush a fost dezvoltata de doua think-tank-uri, printre care este mentionat si Center for Security Policy, despre care se spune ca a primit finantari importante de la companii din industria armamentului.
Despre Center for Security Policy, unde Crouch a fost membru, se spune ca a avut conexiuni foarte strinse cu administratia Bush. Astfel, 22 de persoane, printre care si Crouch au fost cooptate din CSP direct in administratia Bush.

Un prieten al PSD

Jack D. Crouch nu a fost o "portavoce" a declaratiilor anticoruptie la fel de incivisa cum a fost predecesorul sau Michael Guest. Actualul angajat al Casei Albe a fost, mai degraba, un prieten al guvernarii PSD decit un critic al ei. Aceasta concluzie se poate trage din lipsa de fermitate a mesajului sau catre fostii guvernanti, din declaratiile putine si destul de sarace pe teme de coruptie si ca urmare a amabilitatii aratate fostului partid de guvernamint. Cu putin inainte sa fie chemat la Casa Alba, pe 28 ianuarie anul acesta, Jack D. Crouch a facut o declaratie neobisnuita pentru un oficial strain, prin care lua apararea fostului guvern PSD.

La o dezbatere cu tema "Perspective asupra prosperitatii Romaniei", Crouch a spus, de fata cu premierul Tariceanu, ca "actualul guvern trebuie sa tina cont de faptul ca rezultatele pe care le va avea in acest an au la baza stabilitatea macroeconomica asigurata de fosta guvernare". Dupa declaratia lui Crouch, premierul Tariceanu a fost nevoit sa intervina si sa precizeze ca "situatia nu este atit de buna, fardul arata bine, dar gunoiul a fost bagat sub pres".

Lobby si pentru autostrada Bechtel

Mai mult, Crouch "a spart" traditia diplomatilor americani de rang inalt care, la fiecare iesire in public, nu ratau ocazia sa spuna ce ar trebui sa intreprinda guvernantii in lupta anticoruptie. La acelasi seminar la care a laudat guvernarea PSD, fostul ambasador a facut lobby, fara ocolisuri, companiei Bechtel, care a obtinut tot prin incredintare directa contractul construirii autostrazii Brasov-Bors.

In acea perioada, modalitatea de atribuire a contractului autostrazii fusese discutata de guvernul Tariceanu si se luase in calcul chiar o posibila reziliere. "As putea sa incep sa vorbesc despre coruptie. Totusi nu am sa fac acest lucru astazi pentru ca simt ca presedintele Basescu si actualul guvern au luat o pozitie clara privind acest subiect si se afla pe calea cea buna. Pe o raza de doar 2.000 de kilometri de Bucuresti... exista 38 de capitale din Europa si Orientul Mijlociu, inclusiv Varsovia si Tallin, ca si Bagdad sau Aman... Accesarea acestor piete este o posibilitate naturala pentru Romania pentru a intari relatiile comerciale traditionale pe care le-a creat cu mai mult de 2.000 de ani in urma pe malurile Dunarii, in timp ce ar crea totodata unele noi, folosind noi cai de transport, cum ar fi autostrada Transilvania", si-a incheiat ambasadorul american declaratia de sustinere a companiei Bechtel, care, pe linga constructii, se ocupa si de producere de armament, fiind una dintre firmele agreate de regimul Bush.

Ambasada Statelor Unite ale Americii
Bucuresti, Romania
23 decembrie 2004
Draga domnule ministru:

Sint constient de faptul ca Romania se afla in procesul de transfer al actului de administratie de la un guvern la altul. Cu toate acestea, chiar si in perioadele de tranzitie, guvernarea trebuie sa continue. Si este esential ca programele de care beneficiaza Romania sa fie duse mai departe.
Documente referitoare la doua astfel de programe asteapta sa fie semnate de dumneavoastra: scrisoarea de sustinere pentru SEI-IT (Sistemul Educational Informatizat Romania) si scrisoarea de validare a creditului pentru Sistemul National Integrat de Meteorologie (SIMIN).
Ministerul Educatiei a semnat deja scrisoarea de sustinere pentru autorizarea celei de-a patra etape a Sistemului Educational Informatizat. Va cerem sa continuati sprijinirea proiectelor prin semnarea acestui document.

De asemenea, scrisoarea de validare a creditului in ceea ce priveste contractul intre Ministerul Mediului si Apelor si Lockheed Martin pentru Sistemul National Integrat de Meteorologie (SIMIN) este inca nesemnata. Daca actul aditional de prelungire al acesteia nu este semnat inainte de sfirsitul anului, intregul proces va trebui luat de la capat, ceea ce va duce la eforturi irosite si cheltuieli suplimentare inutile.
In consecinta, insistam pentru semnarea imediata a acestor doua documente.
Echipa mea si cu mine avem placerea de a continua lucrul cu dumneavoastra pentru a asigura continuitatea indeplinirii acestor obiective.
Al dumneavoastra,
Ambasador J. D. Crouch II
Catre ministrul finantelor publice, Nicolae Mihai Tanasescu

Americanii de la HP si IBM, subcontractori Siveco

Programul "Sistemul Educational Informatizat" - SEI (dotarea scolilor din Romania cu calculatoare), a fost implementat de guvernul Nastase, in perioada 2001 - 2004, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). Programul, derulat pe patru etape, a costat in total 182 de milioane de dolari si a fost incredintat, fara licitatie, firmei Siveco,(care are actionar majoritar o firma din Olanda si actionari minoritari mai multe persoane fizice din Romania). Un control efectuat la cererea noului MEC, Mircea Miclea a descoperit nereguli grave in ceea ce priveste atribuirea fara licitatie a programului si preturile exagerate la care s-au facut achizitiile. Pentru ca nu putea asigura de una singura cerintele proiectului, Siveco, firma care se ocupa cu producerea de programe informatice, a cesionat contractul pentru partea de echipamente firmelor americane Compaq Computer Romania, Helwett Pakard si IBM Romania.

Primele doua etape au costat 66 de milioane de dolari. In decembrie 2003, a fost demarata a treia faza a programului in valoare de 20 de milioane de dolari. In aceasta faza echipamentele au fost livrate numai de firmele HP si IBM. Cu putin timp inainte de schimbarea din functie, ministrul Alexandru Athanasiu a semnat al patrulea contract cu Siveco S.A., in valoare de 96 de milioane de dolari, tot fara licitatie. Pentru plata acestei sume era insa nevoie de aprobarea Ministrului Finantelor. Adica exact ce a cerut ambasadorul Crouch in scrisoarea trimisa lui Mihai Tanasescu. Furnizorii de echipamente au fost, ca si in faza a treia, firmele HP si IBM. Am incercat in cursul zilei de ieri sa contactam firmele Siveco, HP si IBM pentru a le cere punctele de vedere, insa nu am reusit sa intram in contact cu reprezentantii nici uneia dintre cele trei companii.

Ambasada SUA sustine ca interventia lui Crouch nu e lobby

Ambasada SUA la Bucuresti a comentat sec scrisoarea fostului ambasador Jack D. Crouch, afirmind ca diplomatia permite tratarea unor astfel de chestiuni, precum cererea urgenta catre un ministru pentru semnarea unor acte financiare.
"Una dintre responsabilitatile ambasadelor Americii din intreaga lume este sa reprezinte interesele firmelor americane, prin afaceri legale in tarile-gazda. Ambasadele din majoritatea tarilor din intreaga lume fac acelasi lucru, inclusiv ambasadele Romaniei.
Ambasada Americii cauta sa se asigure ca oamenii de afaceri americani sint tratati in mod egal cu cetatenii altor tari si in acord cu legile romanesti. Ambasada Americii in Romania sprijina, de asemenea, companiile americane pentru rezolvarea problemelor care ar putea aparea in contractele incheiate cu guvernul roman. Ambasada poarta discutii private cu guvernul roman in aceasta chestiune, dar si in multe altele. Aceasta este comunicarea diplomatica. Ambasada nu face lobby", a precizat Biroul de presa al ambasadei.

Delare: "Crouch n-a facut nimic ilegal"

In legatura cu suspiciunile care planeaza asupra fostului ambasador american Jack Dyer Crouch II, adjunctul misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, Thomas L. Delare, ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, ambasadorul Crouch n-a facut nimic ilegal. Exista o practica a diplomatilor americani de a sustine interesele economice ale companiilor americane oriunde in lume. Am cerut insa, si voi vedea la Washington, detalii ale contractului la care se refera "Evenimentul zilei", sa vedem daca acolo sint probleme. Dupa ce voi afla aceste detalii, voi putea sa dau si alte declaratii".

Crouch, in echipa lui Bush

Jack D. Crouch II, un specialist in aparare nationala si politica externa, si-a impartit munca din ultimii 20 de ani intre guvernul american si citeva universitati unde a predat studii strategice si de aparare. Cu un an inainte de numirea ca ambasador al SUA in Romania, Crouch si-a dat demisia din functia de asistent al secretarului apararii pentru politica internationala de securitate, Donald Rumsfeld.
Plecarea sa din echipa lui Rumsfeld a fost intens comentata de presa de peste Ocean, unele publicatii afirmind chiar ca nu mai era o prezenta agreata din cauza opiniilor sale transante. Dupa numai opt luni petrecute la Bucuresti ca ambasador, Jack D. Crouch II a fost chemat la Casa Alba pentru a fi numit adjunct al consilierului pe probleme de securitate nationala al presedintelui Bush. Crouch este cel mai putin longeviv ambasador american pe care l-a avut Romania din ‘90 incoace.

Mihai Tanasescu: "Si cu Rosapepe, si cu Guest discutam despre probleme de genul acesta"

Cind ati primit scrisoarea ambasadorului Crouch v-ati conformat celor cerute?
Cind am primit scrisoarea, dupa cite imi aduc aminte, documentele erau deja semnate. Nu mai era nevoie de interventia ambasadorului.
Este normal ca un ambasador sa trimita o scrisoare prin care sa ceara semnarea unor documente care tin de bucataria interna a unui minister?

Scrisoarea ambasadorului nu cere nimic ilegal, ci doar urgentarea unor proceduri legale. In toata, lumea acestea sint proceduri legate de actul administrativ.
Fiecare ambasador sustine un numar de companii din tara lui de provenienta. Nu e vorba de lobby sau de o interferare in pozitia unui guvern sau a unui minister, ci doar atentionarea ori ridicarea unor probleme pe care el le considera necesare vizavi de rezolvarea unor chestiuni. Este o treaba uzuala. Se procedeaza si prin diverse audiente prin care unii ambasadori le cer la ministere pentru rezolvarea sau pentru discutarea unor probleme. Aceste lucruri sint absolut uzuale. De fapt, aceasta este menirea unui ambasador, sa apere interesele tarii pe care o reprezinta.

Sa inteleg ca ati mai primit si alte asemenea de scrisori?

Nu stiu ce sa spun. Nu vreau sa dau un raspuns care sa nu fie adevarat. Repet. Am primit multe solicitari din partea mai multor ambasadori, dar nu imi dau seama daca din partea celui al Americii am mai primit ceva de genul acesta. Dar imi aduc aminte din discutiile pe care le-am avut cu James Rosapepe si cu Mike Guest (n.r. - ultimii doi fosti ambasadori ai SUA, inaintea lui Jack D. Crouch). Tot timpul discutam despre probleme de genul acesta, pe diverse subiecte de actualitate la vremea respectiva. Sint lucruri uzuale. Nu este nimic iesit din comun. Trebuie judecata cu multa condescendenta toata treaba aceasta.

Valeriu Stoica: "Totul depinde de modul in care a fost formulata scrisoarea"

Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei, dar si avocat cu o vasta experienta, ne-a declarat ca un ambasador poate sa apere interesele cetatenilor din tara pe care o reprezinta, insa depinde foarte mult si de modul in care o face.
"Printre altele, este indicat ca un ambasador sa reprezinte interesele cetatenilor statului sau in statul in care este ambasador. Asadar, orice ambasador in Romania, cind este vorba de interesele cetatenilor statului lui sau ale unor firme, are datoria ca prin mijloace diplomatice sa incerce rezolvarea problemelor. Nu este vorba de a cere imperativ, pentru ca nu are cum sa ceara, sa impuna sau sa dispuna. Ceea ce poate face este sa utilizeze canalele diplomatice pentru rezolvarea problemelor economice pe care le au fie cetatenii, fie persoanele juridice din statele respective. Nu cunosc scrisoarea si nu cunosc tonul, deci nu pot sa apreciez in cunostinta de cauza. Totul depinde de modul in care a fost formulata acea scrisoare", ne-a declarat Valeriu Stoica.

Scrisoarea lui Tony Blair catre Adrian Nastase

Membrii guvernului Nastase nu se afla in fata primei scrisori venite din partea unui oficial occidental. Chiar fostul prim-ministru Adrian Nastase a primit o scrisoare de lobby, din partea omologului sau englez, Tony Blair , in care se punea in discutie privatizarea combinatului Sidex. Acea scrisoare a stat la baza unui scandal de proportii pe scena politica britanica in 2001 si 2002, premierul Tony Blair fiind acuzat de o interventie nepotrivita in achizitionarea de catre concernul LNM Group a combinatului Sidex din Galati. Mai mult, despre premierul britanic s-a spus ca nu a facut lobby-ul pe linga Nastase pe gratis, ci ca a primit in schimb o donatie de 125.000 de lire sterline, facuta partidului laburist de catre patronul concernului, Lakshmi Mittal. La doua zile de la primirea scrisorii Nastase anunta semnarea unui acord cu LNM Group, iar, ulterior, scrisoarea de la Blair a fost citata la Bucuresti ca un element important in incheierea negocierilor.

Declaratii

Romanii din toata tara trebuie sa se opuna ferm coruptiei si sa faca eforturi pentru a-i inlatura radacinile.

Oamenii de afaceri internationali cer un sistem juridic impartial. Cind se confrunta cu un sistem juridic greoi, ineficient si lipsit de impartialitate, acestia vor pleca, luindu-si cu ei si portofelele.

Este absolut esential sa fie rezolvata problema coruptiei pentru ca Romania sa fie pusa in pozitia de a fi competitiva la nivel global.

Vorbind sincer, noi consideram ca libertatea presei s-a erodat in ultimii ani. Libertatea presei este un lucru foarte important si ma preocupa foarte mult acest aspect in ceea ce priveste
tara dumneavoastra.
Declaratiile lui Jack Dyer Crouch II despre lupta anticoruptie in Romania

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.