Formatiunea lui Marko Bela este hotarita: ramine la guvernare. De altfel, alternanta la putere este o notiune necunoscuta pentru maghiari. UDMR a sarbatorit recent zece ani de guvernare continua.

Cu sau fara PD la guvernare, Tariceanu isi face noul guvern. Singura certitudine in acest moment este ca, pe linga PNL, UDMR va avea din nou ministri, indreptindu-se spre recordul timpului de guvernare.

UDMR a fost la putere, neintrerupt, vreme de fix 124 de luni. In acest moment se apropie de recordul de guvernare detinut in Romania de partidele lui Ion Iliescu. PSD (cu denumirile sale anterioare - PDSR, FDSN, FSN) a stat si el la guvernare fix 124 de luni. Liderii UDMR neaga faptul ca ar fi guvernat si in perioada 2000-2004, insa ei au avut un subsecretar de stat in guvernul Nastase si numeroase alte functii de conducere in aparatul central. Povestea guvernarii UDMR continua.

Au trecut, de fapt, zece ani si patru luni de cind UDMR se afla la putere in Romania. Fara intrerupere. Este, practic, formatiunea care a stat cel mai mult la butoane in perioada postdecembrista alaturi de PSD (cu denumirile precedente - PDSR, FDSN, FSN), care a stat si el peste zece ani la guvernare.
Povestea guvernarii a inceput pentru maghiari in decembrie 1996, cind premierul Victor Ciorbea propunea UDMR portofoliul Turismului (Akos Birtalan) si o functie de ministru delegat pentru minoritatile nationale (Gyorgy Tokay).

La negocierile pe celebrul algoritm, liderii UDMR obtineau si alte avantaje: conducerea unor banci de stat, a unor regii autonome si zece posturi de secretar de stat. Detinem documentul in baza caruia udemeristul Iuliu Vida obtinea, la negocierile din 11 martie 1997, urmatoarele posturi in conducerea bancilor de stat din vremea respectiva: BRD - presedinte, BCR, BANCOREX si CEC - vicepresedinte, BCR, BANCOREX, Banca Agricola, Eximbank, Bancpost - membru in Consiliul de Administratie. Parteneri de negociere: Radu Vasile (PNTCD), Bogdan Niculescu Duvaz (PD, astazi PSD) si Viorel Catarama (PNL).

Negocieri la singe cu CDR

In 1998 vine la putere guvernul Radu Vasile, iar UDMR primeste, in locul Turismului, Ministerul Sanatatii (Francisc Baranyi, apoi Hajdu Gabor) si continua sa se ocupe de minoritati. Ulterior, in guvernul Isarescu, UDMR ramine doar cu Ministerul Sanatatii.

Alegerile din 2000 readuc la putere partidul lui Ion Iliescu. Adrian Nastase formeaza un guvern minoritar, cu sprijinul parlamentar al UDMR, care rezista pina in 2004. Octav Cozminca (PSD) si Verestoy Attila (UDMR) negociaza un protocol de colaborare politica. Documentul este public, mai putin anexele acestuia. Surse din PSD spun ca aceste anexe prevad toate beneficiile pe care UDMR urma sa le primeasca in schimbul sustinerii guvernului Nastase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.