"Solicitam insistent ca, pana la aprobarea proiectului legii lustratiei privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist si a pachetului de legi privind siguranta nationala, sa se revina asupra includerii Comisiei noastre in triumviratul de comisii care dezbat ori ar trebui sa dezbata proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale din Romania", au sustinut deputatii juristi intr-o scrisoare transmisa Biroului Permanent al Camerei.

Acesta a cerut o explicatie Comisiei juridice privind stagnarea dezbaterilor asupra Legii lustratiei, care a facut pana acum obiectul unei singure sedinte, soldata cu amanarea discutiilor, din cauza absentei unora dintre initiatori.

In replica, presedintele Comisiei juridice, deputatul Sergiu Andon, a invocat lipsa de timp pentru intocmirea unui raport si s-a plans de programul prea incarcat al forului: fiecare marti si joi din saptamana, cand Comisia are program, sunt ocupate cu discutarea altor proiecte de lege. Potrivit lui Andon, problema nu ar fi lipsa de entuziasm a membrilor forului, care sunt "pregatiti sa dezbata in cel mai scurt timp proiectul", ci faptul ca un alt proiect de lege, privind Statutul minoritatilor nationale, ce treneaza tot de doi ani in Parlament, le epuizeaza fiecare marti din saptamana.

Astfel, solutia propusa de Comisie este abandonarea lucrarilor la Statut prin neparticiparea acestui for la dezbateri, pana la finalizarea dezbaterilor asupra Legii lustratiei si a legilor sigurantei. Este de mentionat faptul ca sedintele in care ar trebui sa se discute Statutul se suspenda cu regularitate, de o perioada lunga de timp, tocmai din cauza absentei deputatilor.