Cu PNL sau cu PD? Aceasta este marea dilema a pesedistilor. In partid s-au format deja doua curente de opinie.

Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD, e unul dintre partizanii apropierii de PNL. "Eu zic: cu PNL", raspunde el intrebarii directe: "Cu PNL sau cu PD?". Hrebenciuc explica si de ce: "De ani intregi am fost mai aproape de ei. Nu stiu sa zic exact de ce. Asa…". Considerat ca unul dintre cei mai influenti lideri ai partidului, adesea poreclit "sforarul", Hrebenciuc spune ca inclusiv Mircea Geoana sustine ideea unei colaborari cu liberalii: "Prima optiune e cu Tariceanu. A spus-o clar Geoana".

Intrebat ce inseamna o apropiere de PNL, Hrebenciuc devine brusc prudent, lasind spatiu deschis negocierilor. Lui, personal, i se pare mult mai probabila ideea unui "guvern foarte minoritar" sprijinit "punctual, pe anumite legi" in Parlament de PSD. Solutia apropierii de PNL pare o idee buna si pentru alti lideri pesedisti. Dan Nica, Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu sint unii dintre acestia - sustin surse din PSD.

Cu PD inainte

Cealalta grupare pesedista ar vrea cu PD la guvernare. Ideea a prins aderenti printre liderii Grupului de la Cluj. Despre relatiile strinse dintre Vasile Blaga (PD) si Ioan Rus, respectiv Vasile Dincu (PSD) s-a tot vorbit. Exista un singur mare impediment aici: existenta acelei prevederi din statutul PD care spune ca se interzice orice fel de colaborare cu PSD. "Ei au in statut acea problema. Nu avem inca semnale ca s-ar dori eliminarea ei", ne-a spus ieri unul dintre reprezentantii Grupului de la Cluj. Spre deosebire de varianta cu liberalii, care nu implica neaparat o intrare la guvernare, sustinatorii colaborarii cu democratii merg pe ideea unei guvern PSD-PD, eventual cu sprijin UDMR.

Geoana, in expectativa

Mircea Geoana nu sprijina nici una dintre formule. "Nu a venit nimeni cu nimic clar. Nici PNl, nici PD. Nu avem decit propuneri, ipoteze, vrajeli. Sa vina cu ceva clar si apoi mai vedem", ne-a declarat unul dintre apropiatii lui Geoana.

Ieri, Mircea Geoana a declarat public ca daca saptamina viitoare Guvernul nu va prezenta un Executiv restructurat se va inainta o motiune de cenzura care sa duca la demiterea Cabinetului Tariceanu. Este o fortare de mina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.