Presedintele Romaniei se intilneste miine cu cel mai puternic om de pe planeta

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, incepe astazi vizita oficiala la Washington, unde se va afla pentru doua zile, la invitatia presedintelui american, George W. Bush. Cei doi presedinti se vor intilni miine, la Casa Alba, dupa care vor sustine o conferinta de presa comuna, in Biroul Oval. Tot miine, presedintele Basescu va avea intilniri separate cu secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, cu directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, si cu presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn.

Dupa-amiaza, Traian Basescu va participa la un dejun de lucru oferit in onoarea sa de liderul majoritatii republicane din Senatul american, Bill First, dejun la care vor participa importanti reprezentanti ai Senatului. In programul vizitei in SUA a presedintelui Romaniei este inscrisa si participarea la conferinta gazduita de Council of Foreign Relations, unde Basescu va rosti o alocutiune cu tema "Marea Neagra: Instaurarea libertatii, democratiei si stabilitatii regionale". Presedintele Romaniei va vizita Muzeul Memorial al Holocaustului si Spitalul militar al Marinei SUA din Bethesda, unde se va intilni cu soldati americani raniti in campaniile din Irak si Afganistan si le va transmite mesajul de solidaritate al militarilor romani. Pe agenda se mai afla si o intilnire a presedintelui Basescu cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din SUA.

"Discutiile pe teme strategice, defensive, vor constitui o parte importanta a intilnirii de la Casa Alba"

Cu citeva zile inainte de plecarea delegatiei Romaniei la Washington, adjunctul misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Thomas L. Delare, a acceptat sa comenteze pentru "Evenimentul zilei" programul acestei vizite. In plus, Thomas L. Delare relateaza cum a primit administratia americana recentele declaratii ale lui Traian Basescu vizind axa Washington-Londra-Bucuresti si cele privitoare la schimbarea strategiei nationale de aparare.

Aveti detalii legate de vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite?

Programul vizitei presedintelui Traian Basescu se modifica intr-un ritm rapid. Din cite cunosc, presedintele Basescu se va intilni cu presedintele Bush la Casa Alba. Daca totul merge asa cum ar trebui, Condoleezza Rice va participa la acea intilnire, impreuna cu alti inalti oficiali. Cred ca mai este stabilita o intilnire cu secretarul Rumsfeld, probabil Basescu va merge la Capitol Hill, pentru un dejun cu inalti oficiali ai Congresului. Exista dorinta partii romane pentru intilniri cu reprezentanti ai institutiilor financiare internationale si, nu in ultimul rind, stiu ca exista un interes deosebit in interiorul comunitatii romanesti din SUA pentru o intilnire cu presedintele Traian Basescu. Am primit chiar o scrisoare a primarului din Cleveland, in care se spune: "Vreau ca Basescu sa vina in orasul meu", dar e decizia partii romane.
Lipseste o componenta importanta, cea economica...
Cred ca vor fi, chiar daca deocamdata nu stiu nimic cu siguranta. In orice caz, ar fi folositor pentru presedintele Traian Basescu sa aiba intilniri de acest gen, mi s-a spus ca stilul sau direct si ultimele actiuni au fost primite pozitiv de comunitatea de afaceri.

Traian Basescu a avansat teoria axei Washington-Londra-Bucuresti. Este viabila aceasta teorie din perspectiva americana?

Cred ca, in esenta, Traian Basescu a exprimat un truism - exista o axa in chestiuni de strategie. Aceasta axa poate coexista foarte bine cu interesele economice ale Ro-maniei, care sint legate de Uniunea Europeana. Cred ca putem spune ca discutiile pe teme strategice, de--fensive, vor constitui o parte importanta a intilnirii de la Casa Alba, cu Donald Rumsfeld. Vom incerca, cred, sa ne consultam mai indeaproape in legatura cu aceste chestiuni.

La ultima reuniune a CSAT, Basescu a vorbit, in premiera, despre "actiuni preventive" impotriva terorismului, enunt inspirat parca de doctrina americana de aparare. Sustineti un astfel de concept?

Este o chestiune pe care trebuie sa o privim cu mai multa grija. Inteleg ca ministrul apararii va elabora o "Carta Alba" in legatura cu intregul concept de aparare, inteleg ca vor fi introduse cinci tipuri de strategii. Tot ce stiu pina acum este ceea ce toti am citit din presa si am transmis contactelor noastre din Ministerul Apararii ca am dori sa ne angajam intr-o dezbatere mai adinca, filozofica, asupra acestui nou concept. Deocamdata insa nu am mai multe date pe care partea romana sa ni le fi furnizat. In momentul cind vom sti mai multe, cu siguranta vom discuta.

Au SUA in vedere sa ajute tara noastra in aceasta directie?

Cred ca orice as raspunde la aceasta intrebare ar fi prematur. Trebuie sa vedem "Carta Alba", trebuie sa avem o discutie foarte serioasa cu ministrul apararii, ca sa vedem exact la ce se gindesc autorita-tile romane. Noi sprijinim dezvoltarea a ceea ce numim "capabilitate de nisa" pentru Romania, adica incercam sa intarim anumite sectoare ale tarii dumneavoastra. De exemplu, capacitatea de transport aerian, prin extinderea flotei de avioane C-130 Hercules. Sincer, nu am avut ocazia sa discutam lucrurile acestea la modul serios, sper ca vom face asta in urmatoarele saptamini.

In conditiile in care Romania va adera la UE in 2007, va asteptati ca politica proamericana a presedintelui Basescu sa continue?

Cred ca va continua, nu vad nici un motiv pentru care SUA nu vor fi privite in continuare ca un garant strategic al Romaniei - amindoua statele sint membre NATO. Diferendele noastre cu Comisia Europeana sau cu Uniunea Europeana sint minore in comparatie cu alte domenii in care interesele noastre coincid, deci nu vad nici un motiv pentru care prietenia noastra nu va continua.

Credeti ca administratia americana ar putea gindi un pachet de actiuni comune intr-un parteneriat strategic cu Romania, care sa vizeze Transnistria?

Administratia Prezidentiala din Romania a manifestat o mare atentie asupra, cred ca putem spune, dezvoltarii unei noi strategii in zona Marii Negre. Credem ca este un concept interesant, dar nu stim incotro se va indrepta. Pot sa va spun ca, la Ambasada Statelor Unite, am creat un grup de lucru, format din membri ai tuturor sectiunilor ambasadei, si discutam acum cu reprezentanti ai guvernului dumneavoastra ca sa vedem care sint directiile acestei strategii care ar avea implicare asupra tuturor statelor vecine Marii Negre, dar si Ucrainei. Am inceput de curind aceste analize, exista un grup de lucru si la Washington, care va discuta, de asemenea, cu guvernul dumneavoastra. Din nou, e prematur sa ne pronuntam asupra acestor chestiuni. Cred ca noul regim are multe idei bune si, cu siguranta, a impresionat prin ultimele actiuni in care a transmis mesaje de genul: "Sintem seriosi in legatura cu asta!", "Sintem seriosi in legatura cu reformele democratice!", "Sintem seriosi in legatura cu reforma economica!", sint lucruri bune.

Revenind la chestiunea transnistreana, credeti ca includerea Romaniei in formatul de negocieri ar oferi solutii de rezolvare a crizei?

M-ar bucura daca as putea raspunde categoric la aceasta intrebare, dar, pur si simplu, nu stiu. Am ascultat tot ceea ce guvernul roman a avut de spus in aceasta chestiune. Ce s-a spus in Romania, ce a spus presedintele Basescu in ianuarie, la Chisinau, dar si in cadrul convorbirilor cu presedin-tele rus, Vladimir Putin. Am informat Washingtonul despre toate aceste pozitii, am descris onest interesele Romaniei de a se implica in discutiile respective. Este evident ca ideile se schimba intr-un ritm rapid ca urmare a evenimentelor din Ucraina, a alegerilor din Moldova. E un mediu in continua schimbare. Cred deci ca nu putem sa decidem nimic pina nu ve-dem cum se asaza lucrurile in Moldova, pina nu vedem cum evolueaza situatia politica din Ucraina, chiar daca noul guvern ucrainean pare dispus sa reanalizeze chestiunea transnistreana. Vom vedea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.