Curiozitate maxima: cu ce propunere va veni Basescu marti la consultari? Liderii PSD se asteapta ca presedintele sa le propuna functia de premier.

"Consultari despre configuratia politica actuala". Aceasta este tema propusa de Palatul Cotroceni pentru consultarile politice de marti, asa cum a fost ea anuntata la cabinetele liderilor partidelor parlamentare. Discutiile se anunta interesante. Cheia problemei pare sa fie la PSD, cel mai important partid parlamentar. Oficial, social democratii vor discuta luni mandatul cu care se va merge la consultari. Neoficial, pesedistii iau in calcul mai multe variante de lucru. "Presedintele ne poate face o surpriza, anuntind un premier din partea PSD", ne-a declarat ieri unul dintre liderii importanti ai partidului. O varianta probabila, la care se asteapta PSD, este aceea a unui guvern de uniune nationala. Pesedistii nu exclud nici solutiile "guvern de tehnocrati", cu Mugur Isarescu pe post de premier, respectiv ideea de alegeri anticipate - tot ca propuneri venite dinspre Cotroceni. "Nimeni nu stie ce are in cap presedintele. Ce stim e ca avem un presedinte-jucator si ca ii plac surprizele", declara Ilie Sirbu, vicepresedinte PSD.

Chiar daca marti e ziua programata pentru consultari, discutiile au inceput deja. Din cite am aflat, liderii PSD au fost deja informati dinspre Cotroceni despre intentiile presedintelui Basescu de a-i pune gind rau premierului Tariceanu, avind in vedere noua majoritate parlamentara.

PSD avertizeaza PNL

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la Craiova, ca social democratii vor sprijini un guvern minoritar, prima optiune de a-l forma avind-o premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa care se pot incerca si alte variante, inclusiv cea a unui guvern de uniune nationala. "Daca domnul Tariceanu va fructifica, vom analiza aceasta optiune, daca nu o va fructifica in timp scurt, atunci ne vom apleca si asupra altor optiuni. Sint mai multe variante. Este clar insa ca nu mai trebuie sa aiba o compozitie a Aliantei in interior. Daca aceasta varianta nu gaseste sprijin in Parlament, va trebui sa gasim o alta formula cu un guvern minoritar. Ne putem gindi si la un guvern de uniune nationala sau cu un sprijin mai larg pentru a da tarii o guvernare stabila. Daca aceste doua, trei variante nu merg, mergem la anticipate", a spus Geoana.

Liberalii joaca la asteptare

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu nu exclude posibilitatea formarii unui guvern de uniune nationala. "In situatia in care Traian Basescu ar veni cu mai multe propuneri, strict personal consider ca un guvern de uniune nationala, unul monocolor sau unul de tehnocrati, in acesta ordine, ar fi solutii plauzibile", a mentionat Melescanu. In schimb, vicepresedintele Crin Antonescu este de parere ca "presedintele nu poate face astfel de propuneri, ci doar partidele parlamentare pot ajunge la anumite intelegeri". "As vrea sa-i vad pe domnii Boc si Boureanu, in cazul unui guvern de uniune nationala, cum mai comenteaza colaborarile PNL-PSD", a mai spus Antonescu. Ambii lideri liberali s-au pronuntat fara echivoc impotriva anticipatelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.