Antonie Iorgovan, cel care l-a dat pe presedintele Traian Basescu pe mana Parchetului pentru escrocherii imobiliare, este un specialist in domeniu. Inca din 1994, el a dat politicienilor tonul matrapazlacurilor locative.

"Parintele Constitutiei" a reusit cu ajutorul colegilor judecatori sa-si scoata locuinta de sub prevederile a doua acte normative care interziceau vanzarea si apoi sa o cumpere cu putin peste jumatate de milion de lei. Asa a devenit proprietar peste tot parterul unei vile din Primaverii.

La data cand cerea magistratilor sa constate ca este indreptatit sa cumpere imobilul exceptat de la vanzare, Antonie Iorgovan era judecator la Curtea Constitutionala, iar sotia sa judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Imobilul din B-dul Aviatorilor a fost construit de fosta gospodarie de partid. In 1979, prin Decretul nr. 263, acesta a fost inclus in categoria locuintelor de serviciu si repartizat nomenclaturistilor cu functii.

Pana in decembrie '89, vila a fost ocupata de Vasile Valcu, fost fruntas comunist. La solicitarea Senatului Romaniei, in martie 1991, parterul vilei, compus din patru camere, hol, camera de serviciu zi, dependinte, toate insumand o suprafata utila de 173,28 metri patrati, i-a fost repartizat senatorului de Caras-Severin, Antonie Iorgovan. Un an mai tarziu, odata cu numirea in functia de judecator la Curtea Constitutionala, Antonie Iorgovan pierde dreptul de a mai sta intr-o locuinta de protocol.

Pentru a nu ramane chiriasi ilegali intr-o locuinta de serviciu, familia Iorgovan solicita Judecatoriei sectorului 1 sa oblige SC Herastrau Nord SA sa-i vanda casa. In ciuda faptului ca atat Decretul nr. 263 cat, si Legea nr. 85/1992 exceptau de la vanzare locuintele care au servit sau servesc demnitarii, chiar daca acestea sunt scoase din evidenta imobilelor de protocol, precum si cele care au o suprafata utila mai mare de 118 metri patrati pentru un apartament de trei camere, Judecatoria sectorului 1 admite actiunea.

Mai mult, fixeaza chiar si pretul de vanzare. Astfel, SC Herastrau Nord SA a fost obligat sa vanda chiriasilor Iorgovan 173 de metri patrati cu doar 596.455 de lei. In 1996, vila din B-dul Aviatorilor este data in administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, iar matrapazlacurile imobiliare ale "parintelui Constitutiei" sunt consfintite prin anularea pozitiei la care figura apartamentul obtinut cu atata truda oratorica.

Acum o saptamana, senatorul Antonie Iorgovan a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un denunt penal impotriva presedintelui Traian Basescu. Documentul semnat de sase senatori face referire atat la modul in care fostul primar general a obtinut apartamentul din Stefan Mihaileanu nr. 2, cat si la averea acestuia" care nu se regaseste in castigurile lui reale".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.