Presedintele Traian Basescu nu tine sa organizeze un referendum, daca Parlamentul adopta o lege privind votul uninominal intr-o forma agreata de toata lumea, a declarat ieri, purtatorul de cuvant al Cotrocenilor, Adriana Saftoiu, la finalul consultarilor sefului statului cu reprezentantii PSD.

Formula exacta de vot uninominal ar urma sa fie stabilita, prin vot majoritar, in cadrul discutiilor din Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral.

Anuntul facut de Saftoiu a fost intarit de vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu si nuantat de liderul PD, Emil Boc. Diaconescu a declarat, dupa discutiile purtate de delegatia pesedista cu seful statului, la Palatul Cotroceni, pe tema votului uninominal, ca reprezentantii PSD au inteles ca Basescu ar fi dispus sa renunte la referendum.

Conform lui Diaconescu, dupa prezentarea variantei PSD asupra sistemului de vot uninominal, social-democratii au inteles ca, in conditiile in care partidele parlamentare cad de acord asupra unei formule de vot uninominal, "i se pare inutil sa se organizeze un referendum" pe aceasta tema. El a mentionat ca, totusi, presedintelui ii revine rolul de a-si exprima punctul de vedere asupra acestui subiect.

Vicepresedintele PSD a apreciat ca, daca va exista o vointa politica majoritara in Parlament asupra adoptarii uneia dintre variantele votului uninominal, un proiect de lege pe tema ar putea fi adoptat, in procedura de urgenta, in maximum zece zile. Diaconescu a spus ca, daca Traian Basescu va fi sincer in introducerea votului uninominal, PSD il va sprijini si va coopera cu el, asteptand in schimb un sprijin reciproc.

Boc admite

La randul sau, Emil Boc a declarat, la finalul discutiilor purtate de democrati cu presedintele Traian Basescu, ca mesajul pe care acesta l-a transmis este ca daca va exista un acord al partidelor cu privire la votul uninominal acesta ar putea fi o alternativa la referendum. "Mesajul pe care presedintele l-a transmis catre partidele politice, sau cel putin asa am inteles noi, si poate ca nu trebuie sa tragem concluzii, dar din cate am inteles, daca va exista un acord al partidelor politice cu privire la votul uninominal, acest acord ar putea fi o alternativa la referendumul pentru votul uninominal", a spus Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.