In discursul dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, Marko a reiterat necesitatea unitatii Uniunii. "Competi-tia cred ca e un lucru important, dar as vrea o competitie in cadrul UDMR, nu intre UDMR si alte formatiuni. Maghiarii din Roma-nia trebuie sa fie uniti din punct de vedere politic, pentru ca trebuie sa reusim sa avem o pozitie comuna, sa avem o singura voce", a mentionat Marko.

El a vorbit si despre diferitele forme de autonomie, la care se va ajunge firesc, treptat, "prin descentralizarea administratiei si prin atributii date administratiei locale". Cit priveste autonomia terito-riala, Marko a apreciat ca se va ajunge mult mai aproape de acest obiectiv, nu in decenii, ci in ani. "Incet-incet se accepta ca diferitele zone trebuie sa-si impuna specificul", a precizat liderul UDMR. De altfel, UDMR si-a intarit acest mesaj autonomist si printr-o mutare organizatorica. La Congresul de simbata s-a decis infiintarea in cadrul Uniunii a Consiliului Auto-nomiei Culturale, o structura politico-civica ce ar urma sa se ocupe de elaborarea unor strategii vizind invatamintul si cultura comunitatii ma-ghiare din Romania.

Ce are in comun Marko cu Papa?

Nu toata lumea a fost incintata de realegerea lui Marko Bela in fruntea UDMR. Printre acestia, unul dintre mai vechii sai contestatari, deputatul Toro Tibor. "Mi s-a parut un lucru firesc data fiind istoria UDMR. Toti delegatii sau majoritatea lor au o relatie personala cu domnul presedinte, una asemanatoare celei pe care a avut-o Papa Ioan Paul al II-lea cu forul care desemna papii. Chiar si faptul ca Domnia sa nu a avut un contracandidat confirma faptul ca in UDMR nu a venit timpul schimbarii", a declarat Toro.

La fel de categoric s-a dovedit a fi si liderul UCM, Szász Jenö. "Domnul Marko este obisnuit sa detina monopolul politic atit in interiorul, cit si in afara Uniunii. Domniei sale ii place sa fie singur, iar daca este singur, este cel mai bun", crede acesta.