In locul explicatiilor pe care socialistii europeni le asteptau de la PD la intilnirea care s-a intins ieri pe parcursul unei ore, solii de pace ai familiei stingii au primit reprosuri pentru sprijinul acordat PSD in campaniile electorale de anul trecut si, totodata, asigurari de principiu ca, deocamdata, PD va ramine in Internationala Socialista.

Cel putin pina la Conventia Nationala, care va stabili noua echipa de conducere si va decide orientarea de viitor a partidului, PD ramine membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste, asa cum rezulta din declaratiile facute de presedintele interimar al PD, Emil Boc, dupa intilnirea cu cei patru oaspeti de la Bruxelles.

"Noi le-am spus foarte franc si direct care sint obiectiile noastre legate de modul in care Internationala Socialista a abordat, mai ales in campania electorala, relatia cu cele doua partide social-democrate romanesti, sustinind doar PSD. Ei ne-au explicat ca este greu de gestionat relatia cu doua partide aflate in relatii de adversitate si ca sustinerea acordata PSD si lui Adrian Nastase tine de trecut", a povestit Boc despre discutiile cu eurosocialistii. Motivul? Raspunsul "va fi dat de istorie", mai spune Boc, oarecum ironic. Mai departe, liderul democrat a explicat ca cele doua parti, aflate intr-un conflict mocnit de ani de zile, au convenit ca "aspectele care au tensionat relatiile dintre noi tin de trecut. In acest moment, pentru noi este prioritara sustinerea Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana si aplicare a programelor social-democrate in actul de guvernare", a explicat Boc dupa intilnire.

Daca initial participarea lui Boc la discutii nu era sigura, democratii au decis, in final, ca liderul democratilor sa fie prezent pentru a conferi, cel putin formal, mai multa greutate discutiilor. De altfel, Emil Boc a facut chiar ieri cunostinta cu mai-marii Partidului Socialistilor Europeni - condusi de Jan Marinus Wiersma, vicepresedinte al PES si al grupului socialist al Parlamentului European -, coborind de la intilnire cu patru carti de vizita in mina.

Clarificarile, dupa semnarea Tratatului de aderare

Boc le-a explicat politicos oaspetilor ca o decizie privind orientarea doctrinara a PD va fi luata la congresul din vara. "Dupa congresul partidului vom decide in ce maniera vom pune problema fuziunii cu PNL, acum ea nu constituie o prioritate. In acest moment, eu conduc un partid social-democrat pe baza unei motiuni social-democrate cu care Traian Basescu a devenit presedinte al PD in 2001, membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste", a redat Boc o alta parte a discutiei cu socialistii europeni.

Vicepresedintele Adriean Videanu a explicat si el, intr-un interviu acordat Rompres, ca, daca la Conventia Nationala va aparea o motiune in sensul schimbarii doctrinei, "militantii partidului vor hotari ceea ce e probabil cel mai bine pentru partid". Emil Boc a informat ca reprezentantii PES nu au mai cerut PD explicatii despre faptul ca s-au aliat cu PNL, un partid de centru-dreapta, asa cum se intimplase anterior, semn ca e loc de unele concesii pe care PES este dispus sa le faca. Mai mult, potrivit lui Boc, discutiile pe care PD le are cu Partidul Popular European nu au facut obiectul intilnirii de vineri cu socialistii europeni, avind in vedere ca acest dialog nu este deocamdata oficial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.