Comisia parlamentara de ancheta a activitatii presedintelui Traian Basescu s-a intrunit, ieri, pentru prima oara la Parlament. Dan Voiculescu, lider al acesteia si, totodata, presedintele PC, cunoscut drept unul dintre cei mai virulenti adversari ai sefului statului, a dat asigurari ca acesta va fi obiectiva si ca "nu se pune problema unor vendete politice".

Totusi, a precizat liderul PC, "daca pe parcursul cercetarilor, vor fi identificate eventuale fapte penale, Comisia va intocmi un dosar separat ce va fi remis Parchetului. Presedintele Romaniei nu poate fi anchetat pe perioada mandatului, dar, daca apar fapte penale, acestea vor fi indosariate’". Comisia isi va incepe luni, efectiv, activitatea, avand deja o lista de oficiali ce vor fi convocati la audieri.

Desi nu s-a luat inca o decizie definitiva in acest sens, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu s-ar putea numara printre cei convocati. Cum activitatea Comisiei este insa reglementata exclusiv de Regulamentul celor doua Camere, infiintarea ei nefiind prevazuta in Constitutie, prezenta la audieri nu este obligatorie, iar pentru absenta nu pot fi date sanctiuni. Potrivit declaratiilor de ieri, membrii Comisiei nu exclud insa elaborarea vreunor sanctiuni, daca vor aprecia ca este cazul.

Tot ieri, s-au stabilit Regulamentul de functionare a Comisiei si programul de lucru- de luni pana joi, intre orele 12-15. Desi obiectivul sau principal este sa stabileasca daca Traian Basescu a incalcat sau nu Constitutia, in mod surprinzator, senatorul PRM, Valentin Dinescu, a anuntat ca "acest for nu are nimic in comun cu materialul de suspendare prezentat in plenul Camerelor reunite, deoarece documentul este elaborat in baza unor date pe care formatiunile care au redactat cererea de suspendare le-au avut la dispozitie".

Ca o garantie a obiectivitatii Comisiei, democratii au fost invitati sa-si desemneze, totusi, cei doi reprezentanti la care au dreptul, potrivit algoritmului parlamentar, refuzul lor de a participa la anchetarea sefului statului fiind catalogat drept nedemocratic. Dan Voiculescu a anuntat ca la Secretariatul Comisiei au fost depuse deja trei cereri de audiere din partea unor parlamentari, avandu-l in cap de lista pe deputatul independent Nati Meir.

Pana la data de 21 martie, Comisia va intocmi un raport care va fi inaintat Curtii Constitutionale, impreuna cu documentul de suspendare a sefului statului. Asta, daca nu cumva, intre timp, Comisia va fi declarata neconstitutionala. Contactat telefonic, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, ne-a precizat ca PD va depune la Curtea Constitutionala o contestatie privind infiintarea Comisiei de ancheta, in termenul legal, de cinci zile de la constituire, adica pana luni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.