Presedintele PD, Emil Boc, a criticat, ieri, ultimatumul PC de eliminarea a democratilor din Guvern, prezentandu-l ca pe o tentativa goala de continut a unui partid ce are probleme in a atinge pragul electoral.

"Numai in Romania e posibil ca opozitia sa faca Guvernul", a spus Boc, referindu-se si la cererea adresata in urma cu o saptamana de Mircea Geoana premierului Tariceanu de a veni cu un guvern monocolor liberal si un alt program de guvernare pentru a obtine sustinerea PSD. Presedintele PD a adaugat ca PC se conduce dupa strategia "ataca-l pe cel mai tare, ca poate te baga cineva in seama". "PC va primi raspunsul pe 13 mai, la alegerile pentru Parlamentul European", a adaugat si presedintele executiv Adriean Videanu.

"PD nu va cadea in aceasta capcana de a raspunde unor declaratii politicianiste, unor zvonuri sau unor pareri personale exprimate de diversi politicieni", a spus Boc. "PD nu se conduce dupa zvonul public", a adaugat liderul partidului. El si-a exprimat increderea ca Alianta are puterea de a decide singura asupra restructurarii. Afirmatia vine dupa ce PNL a lansat neoficial sau prin vocea unor reprezentanti izolati scenariul prin care propun comsarea mai multor ministere in dezavantajul PD.

"PD nu va sustine niciodata o motiune impotriva Guvernului din care face parte", a mai afirmat Boc, raspunzand unei intrebari. El a spus ca nu a avut nicio discutie cu reprezentantii PLD pe tema eventualei sustineri a unei motiuni de cenzura anti-Tariceanu. Precizarea vine dupa ce reprezentanti ai PLD au anuntat ca ar putea sustine o motiune de cenzura impotriva Guvernului, iar relatia initial stransa intre PLD si PD s-a racit semnificativ.

"Orice partid e suveran, PLD are propria identitate", a comentat Boc. El a evitat sa spuna daca PD va mai colabora cu PLD in eventualitatea in care partidul lui Stolojan va contribui la caderea Guvernului din care si PD face parte. Biroul Permanent National al Partidului Democrat a decis, ieri, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ultima modificare a Legii referendumului de catre Camera Deputatilor, considerand-o "profund neconstitutionala". "De data aceasta, chiar Curtea Constitutionala, prin deciziile de saptamana trecuta, ne-a dat dreptate", a declarat liderul PD, Emil Boc.

El a sustinut ca, din nefericire, in Parlament s-a incercat o subminare a principiilor de functionare a democratiei prin modificarile care vizau demiterea presedintelui cu votul majoritatii celor prezenti la referendum si interzicerea organizarii referendumului in preajma alegerilor.

Totodata, Emil Boc sustine categoric introducerea votului uninominal. El a reafirmat ca un referendum national pe aceasta tema este necesar pentru a da un impuls decisiv clasei politice pentru trecerea la acest sistem de vot. Emil Boc a precizat ca, alaturi de colegii liberali, democratii sustin proiectul Pro Democratia privind votul uninominal. Acest proiect are, potrivit liderului PD, doua mari avantaje: da posibilitatea cetateanului sa voteze persoane, nu liste si conduce la o reduce cu 20 % a numarului de parlamentari.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.