declara senatorul PSD, Serban Nicolae

- Domnule Nicolae, PSD a renuntat, practic, la infiintarea comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui. Incepeti sa pierdeti teren in privinta procedurii de suspendare a sefului statului?

- S-a creat impresia ca prin infiintarea acestei comisii, PSD are interesul de a tergiversa aceasta procedura si noi vrem sa dovedim ca cererea noastra este solida si va primi un verdict favorabil din partea Curtii Constitutionale.

Indiferent insa de vointa noastra, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, idee la care nu am renuntat, va trebui sa fie supusa votului Parlamentului. In ceea ce ne priveste, vom continua procedurile privind suspendarea presedintelui pentru ca noi consideram ca este vorba de un demers serios, bazat pe fapte grave, reale, si intre interesul nostru de imagine si cel privind protejarea Constitutiei si institutiile democratice ale statului, alegem interesul public. Este de datoria noastra, ca partid de Opozitie, sa atragem atentia atunci cand se incalca grav Constitutia.

- Cum apreciati recentele decizii ale Curtii Constitutionale? Reprezinta acestea o surpriza pentru PSD?

- Referindu-ma la prima decizie a Curtii Constitutionale si anume la faptul ca premierul Tariceanu nu este obligat sa o demita pe ministrul Macovei, lucrurile erau destul de clare pentru ca noi stiam foarte bine ca printr-o motiune simpla nu poate fi demis un ministru si numai i se atrage atentia sefului Executivului asupra faptului ca in Parlament nu se mai se bucura de sustinere un anumit ministru.

In ceea ce priveste decizia Curtii referitoare la modificarea Legii referendumului, nu stiu daca aceasta reprezinta o palma pentru PSD sau pentru electorat, pentru ca in aceste conditii este foarte bizar ca un presedinte sa fie ales cu jumatate plus unu din numarul voturilor celor prezenti la scrutin, si sa fie demis doar cu jumatate plus unu din numarul total al celor inscrisi pe listele electorale. Cu toate acestea, PSD va respecta ambele decizii ale Curtii Constitutionale. Din punctul meu de vedere, referendumul pentru demiterea presedintelui nu va fi validat pentru ca este greu de crezut ca vor iesi 9 milioane de romani la vot.

- Conservatorii au anuntat ca vor sustine, dupa 12 martie, doar un Guvern minoritar PNL, nefiind exclusa chiar initierea unei motiuni de cenzura dupa aceasta data. Va sustine PSD un asemenea guvern?

- PSD va lua in calcul toate variantele. Ceea ce ne intereseaza este sa se revina la problemele sociale importante cu care se confrunta oamenii. Daca vor fi operate modificari intre partidele aflate la guvernare, partidul nostru va opta pentru solutia cea mai buna. Si aceasta poate fi, repet, desi nu ne-am pronuntat inca, sustinerea parlamentara a unui Guvern minoritar PNL.

In conditiile in care Dan Voiculescu a lansat aceasta somatie, prima varianta pe care premierul ar trebui s-o ia in calcul, este prezentarea pana la 12 martie a proiectului de restructurare a Guvernului. In orice caz, PC nu are forta necesara sa initieze singur o motiune de cenzura sau sa santajeze in vreun fel Guvernul. Practic, reusita acestui demers depinde de voturile grupurilor parlamentare mari cum sunt PSD sau PRM. Trebuie gasite acele formule care sa elimine permanenta frictiune intre partidele aflate la guvernare.

- Care este pozitia partidului dumneavoastra privind un Guvern de tehnocrati?

- Daca un astfel de Guvern sau unul minoritar ar trebui sa-si negocieze la fiecare proiect de lege sustinerea in Parlament, va dati seama ca se iroseste efort important si se pierde vremea in discutii peste discutii. Daca exista insa un consens, atunci lucrurile se simplifica. Oricum, PSD va analiza toate ipotezele. Singura varianta exclusa este intrarea noastra la guvernare intr-o formula de alianta sau coalitie cu alte partide. Sa fie clar: nu vom fi la remorca niciunui partid aflat la guvernare.

- Recentul sondaj CIVIS plaseaza PSD abia pe locul trei la alegerile pentru PE. Cum comentati?

- Obiectivul nostru este castigarea alegerilor pentru Parlamentul European. Dorim ca numarul viitor al europarlamentarilor PSD sa fie chiar mai mare decat cel actual. In orice caz, noi nu ne-am facut calcule privind amanarea acestor alegeri, suntem pregatiti pentru acest scrutin. Sondajele dau, din pacate, o stare de spirit de moment, pentru ca prima intrebare care se pune este daca vor avea loc alegeri maine sau duminica viitoare. Pana cand vor avea loc alegeri, lucrurile se vor schimba si eu cred ca o campanie electorala va aduce un alt scor pentru partidul nostru.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.