PD reia tema asumarii raspunderii Guvernului pe votul uninominal, tema respinsa in ianuarie de PNL, dar de aceasta data vrea sa o impuna oficial in Executiv.

PD vrea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legea privind votul uninominal. Democratii vor discuta luni aceasta posibilitate, urmind sa arunce manusa partenerilor de coalitie. Surse din PD afirma ca proiectul pe care se va merge va fi cel elaborat de Asociatia Pro Democratia impreuna cu PNL, supus deja dezbaterii publice.

Pina acum, de la lansarea temei de catre Traian Basescu in Parlament, Calin Popescu Tariceanu s-a multumit sa se pronunte doar asupra oportunitatii referendumului pe aceasta tema, afirmind ca o consultare populara nu ar face altceva decit sa amine organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. PD spera ca noua strategie pentru adoptarea votului uninominal sa fie sustinuta si de opinia publica, mai ales ca sondajele arata ca aceasta doreste, in proportie de 80%, schimbarea actualului mod de a-si alege parlamentarii.

PRM si UDMR nu vor uninominal

Nu la fel de dorit este votul uninominal de catre partidele politice. Pina acum, s-au declarat deschis impotriva acestui sistem PRM si UDMR. Ambele formatiuni ar fi dezavantajate de uninominal, prima fiind un partid de lider, iar a doua avind un caracter regional. La nivel declarativ, PSD si PC sustin ideea de schimbare a sistemului electoral, dar, in precedentul mandat parlamentar, strategia celor doua partide a fost de tergiversare si de blocare a proiectelor pe aceasta tema, existente la data respectiva.

Posibile reactii negative in Parlament

Miscarea pedista incearca sa gaseasca o alta rezolvare procedurala dorintei venite de la Cotroceni. Curtea Constitutionala a spus ca un referendum nu se poate face in acelasi timp cu un scrutin electoral pentru alegeri de orice fel. In plus, mai toate partidele au fost impotriva unui referendum pe aceasta tema, argumentind ca optiunea populara se cunoaste deja.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.