Seful statului confirma, voalat, ca nu va aproba numirea lui Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe.

"Reflectez asupra propunerii primului ministru, plecand de la premisa ca, la mijloc de mandat, MAE nu poate fi o institutie in care sa incepi sa inveti", a declarat ieri Traian Basescu.

Raspunsul era de asteptat in conditiile in care informatii similare au aparut inca din ziua in care PNL a anuntat propunerea pentru MAE. Primul care a confirmat oficial aceste zvonuri a fost liberalul Varujan Vosganian. "Basescu a zis ca nu-l investeste pe Cioroianu ca ministru de Externe", a afirmat Vosganian miercuri seara, intr-o emisiune tv.

El a adaugat ca Adrian Cioroianu face parte dintr-un lung sir de oameni politici care nu i-au fost pe plac sefului statului. "Cand l-am propus pe Dobre secretar, Basescu a zis ca nu e bun si l-a respins. Cand l-am propus pe Stroe, a gasit de cuviinta sa faca scene cu biletele. Cand am fost propus, domnul Basescu a zis ca nu sunt bun. Cand l-am propus pe Cioroianu, Basescu a zis ca nu e bun si nu-l investeste", a declarat Vosganian. La momentul respectiv, surse liberale afirmau ca Basescu i-ar fi transmis lui Tariceanu ca "Cioroianu nu are capacitatea de a continua linia de politica externa inceputa de Ungureanu".

Ieri, primul-ministru a spus ca raspunsul trebuie sa vina de la Cotroceni. "In baza legii si a Constitutiei, am facut procedurile care imi revin. Mai departe, v-as ruga sa intrebati la Cotroceni. Nu dau eu raspuns pentru Presedintie", a afirmat Tariceanu.

El a respins ideea ca interimatul la MAE sa fie asigurat de Cristian David, in prezent ministru delegat pentru urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. Potrivit legii, un ministru este investit de catre presedinte, la propunerea primului ministru.

Senatorul Adrian Cioroianu a fost nominalizat, luni, de conducerea PNL pentru postul de ministru de Externe, in locul lui Mihai Razvan Ungureanu, care a demisionat din aceasta functie. Marti, liderul PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca premierul l-a informat telefonic ca presedintele Traian Basescu a refuzat "clar" numirea lui Adrian Cioroianu la MAE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.