"Reflectez asupra propunerii primului ministru, plecand de la premisa ca, la mijloc de mandat, MAE nu poate fi o institutie in care sa incepi sa inveti", a declarat ieri Traian Basescu.

Raspunsul era de asteptat in conditiile in care informatii similare au aparut inca din ziua in care PNL a anuntat propunerea pentru MAE. Primul care a confirmat oficial aceste zvonuri a fost liberalul Varujan Vosganian. "Basescu a zis ca nu-l investeste pe Cioroianu ca ministru de Externe", a afirmat Vosganian miercuri seara, intr-o emisiune tv.

El a adaugat ca Adrian Cioroianu face parte dintr-un lung sir de oameni politici care nu i-au fost pe plac sefului statului. "Cand l-am propus pe Dobre secretar, Basescu a zis ca nu e bun si l-a respins. Cand l-am propus pe Stroe, a gasit de cuviinta sa faca scene cu biletele. Cand am fost propus, domnul Basescu a zis ca nu sunt bun. Cand l-am propus pe Cioroianu, Basescu a zis ca nu e bun si nu-l investeste", a declarat Vosganian. La momentul respectiv, surse liberale afirmau ca Basescu i-ar fi transmis lui Tariceanu ca "Cioroianu nu are capacitatea de a continua linia de politica externa inceputa de Ungureanu".

Ieri, primul-ministru a spus ca raspunsul trebuie sa vina de la Cotroceni. "In baza legii si a Constitutiei, am facut procedurile care imi revin. Mai departe, v-as ruga sa intrebati la Cotroceni. Nu dau eu raspuns pentru Presedintie", a afirmat Tariceanu.

El a respins ideea ca interimatul la MAE sa fie asigurat de Cristian David, in prezent ministru delegat pentru urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. Potrivit legii, un ministru este investit de catre presedinte, la propunerea primului ministru.

Senatorul Adrian Cioroianu a fost nominalizat, luni, de conducerea PNL pentru postul de ministru de Externe, in locul lui Mihai Razvan Ungureanu, care a demisionat din aceasta functie. Marti, liderul PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca premierul l-a informat telefonic ca presedintele Traian Basescu a refuzat "clar" numirea lui Adrian Cioroianu la MAE.