In privinta procedurii de suspendare, Nastase considera ca aceasta va ajunge, "in cele din urma", intr-o comisie de ancheta, dar a subliniat ca a semnat pentru initierea acestei proceduri. Adrian Nastase considera foarte importanta analiza faptelor presedintelui. "Depinde cum se va face aceasta analiza, pe incalcarile repetate ale Constitutiei, sau pe o singura incalcare grava. Presedintele Israelului a fost suspendat pentru ca a violat o secretara, la noi se spune ca Traian Basescu a violat Constitutia, ceea ce nu pare atat de serios pentru unii", a spus el.

In opinia deputatului social-democrat, "Traian Basescu a excedat pe toata lumea, iar acum plateste un pret pentru ceea ce a facut in ultimii doi ani". "In acest moment, el creeaza o problema pentru institutia prezidentiala si pentru credibilitatea tarii in exterior. Traian Basescu nu trebuia ales presedinte, eu cred ca va avea, in a doua parte a mandatului, foarte multe probleme, iar aceasta procedura de suspendare a pornit pentru ca s-au saturat foarte multi dintre cei care i-au dat un anumit credit presedintelui", a spus Nastase.

El considera ca Romania trebuie sa iasa din "acest spectacol continuu" si a apreciat ca o posibila solutie pentru evitarea scandalurilor politice ar fi modificarea Constitutiei, care ar institui o republica parlamentara, un presedinte ales de Parlament si un singur sef al executivului, care sa fie premierul. Fostul premier a recunoscut ca au existat momente mai dificile in relatia sa cu fostul sef al statului, Ion Iliescu, dar a subliniat ca niciodata relatiile dintre ei nu au atins o astfel de tensiune cum este cea dintre actualul premier si presedintele Basescu. El a aratat ca perceptia externa asupra situatiei din tara este aceea ca institutiile statului nu functioneaza, "iar acest razboi de gherila micsoreaza credibilitatea tarii si blocheaza investitiile si proiectele majore, riscand sa dea Romaniei un statut de colonie care nu a reusit sa se emancipeze". "Traian Basescu vrea sa se prezinte ca un reprezentant al poporului in relatia cu Guvernul, dar noi avem deja un avocat al poporului, o institutie care se ocupa deja cu aceste chestiuni. Faptul ca avem o masina cu doi soferi si doua volane, ne arata ca se va produce un accident", a spus Nastase, referindu-se, in principal, la riscul ca Romania sa piarda sansa extraordinara de a utiliza aderarea europeana.

Adrian Nastase a adaugat ca in perioada in care era premier, intocmea cu Ion Iliescu o agenda separata de deplasari externe, chiar daca acest lucru pare marunt. El a remarcat in context absenta simultana, zilele acestea, a premierului - plecat in Japonia, si a presedintelui - in Egipt intr-un moment de criza politica in care "opozitia devine stapana". "Daca se poate intampla un accident?" a mai spus fostul premier.