Candidatura ca independent a lui Laszlo Tokes pentru Parlamentul European a cauzat o disputa intre conducerea Bisericii Reformate si UDMR. Criza a fost provocata de scrisoarea clerului maghiar prin care cereau UDMR sa-l puna pe Tokes pe lista electorala pe un loc eligibil, in caz contrar urmand sa sprijine candidatura acestuia ca independent.
"Resping acea pozitie primita de la Colegiul Eparhiei Reformate din Transilvania. Nu in interesul UDMR, ci al Bisericii. Pentru ca a implica intr-o disputa politica Biserica ar fi o greseala la fel de mare ca a incredinta o sarcina bisericeasca unei organizatii civile sau chiar UDMR. Este o greseala acest ultimatum, sa spuna cum sa faca lista. Este ca si cum UDMR ar spune cine sa fie viitorul episcop al Bisericii Reformate", a ripostat presedintele UDMR, Marko Bela, care a invocat si o decizie de acum patru ani a Bisericii Reformate prin care li se interzicea membrilor clerului activitatea politica. De asemenea, vicepresedintele executiv al Uniunii, Borbely Laszlo, a catalogat candidatura lui Tokes drept "o actiune kamikaze". In schimb, clericii maghiari au ripostat la acuze sustinand ca interpretarea data de Marko Bela gestului lor este tendentioasa si gresita. "Hotararea Bisericii Reformate din Ardeal arata ca in timpul asumarii unui mandat pe plan politic preotii trebuie sa sisteze activitatea lor bisericeasca. In acelasi timp, nu pot fi europarlamentar si preot intr-o parohie. Pentru un rastimp, este ingaduit ca preotul sa aiba un rol politic", a spus Tokes intr-o conferinta de presa. "Sper ca dupa 17 ani comunitatea maghiara va da o lectie UDMR si nu va vota lista Uniunii, ci il va trimite la Bruxelles pe Tokes Laszlo sa o reprezinte", a declarat Gazda Zoltan (UCM).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.