Demnitarii, magistratii, functionarii publici, persoanele cu functii de control vor trebui sa-si declare inclusiv colectiile si modul in care si-au dobandit averile

Bijuteriile, colectiile de arta si obiectele de numismatica care insumeaza valoarea de 5.000 de euro vor trebui declarate de catre demnitari, magistrati, functionari publici si persoanele cu functii de control, in cadrul declaratiilor de avere. Aceasta decizie a fost luata, ieri, de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Guvernul a optat pentru o formula cat mai cuprinzatoare, in care sa fie incluse atat terenurile, casele si vehiculele detinute, indiferent daca se afla in tara sau in strainatate, cat si modul de dobandire a acestora. Pentru declararea averilor a fost introdusa si obligatia de mentionare a cadourilor, serviciilor sau avantajelor primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata, inclusiv burse, credite, garantii, decontari sau alte cheltuieli si datorii, a caror valoare individuala depaseste 300 de euro.

De la aceasta obligatie au fost exceptate cadourile primite din partea rudelor de gradul I si II. De mentionat ca, potrivit actului normativ aprobat de Guvern, in categoria rudelor de gradul I nu intra parintii demnitarului, ci doar sotul, sotia si copiii minori aflati in intretinere. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca s-a optat pentru formula cea mai cuprinzatoare, care este, in acelasi timp, una dintre cele mai severe modalitati de control a averilor demnitarilor.

De asemenea, in ceea ce priveste declaratiile de interese, cei vizati trebuie sa precizeze daca sunt membri vreunui partid politic, sindicat, calitatea de membru in conducerea unei societati comerciale sau a unor organizatii neguvernamentale. Noile declaratii de avere si de interese vor trebui depuse in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta. "Aceste declaratii extrem de complete au ca scop inlaturarea premiselor de coruptie. Speram ca, in Parlament, ordonanta sa sufere modificari minime, astfel incat lupta anticoruptie in Romania sa nu ramana doar la nivelul declaratiilor", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.