Momentul prezentarii mesajului presedintelui Basescu in Parlament a ilustrat perfect separatia totala - pana la divort si dispret reciproc - a puterilor in stat. PSD, PRM si PC s-au regrupat la Palatul Victoria in jurul premierului Tariceanu unde au convenit atat asupra strategiei post-aderare cat si asupra strategiei antiprezidentiale propunand amanarea alegerilor europarlamentare in favoarea referendumului anti-Basescu: "sa scapam de el, a zis Vadim, ca sa fie liniste in tara si in Europa". si sa nu mai sufle nimeni in fata spitalului de tribuni, spioni si hoti.
Parlamentul insusi a marcat ostilitatea fata de presedinte prin absenta ostentativa a presedintilor celor doua camere: dl Vacaroiu a plecat in Franta iar dl Bogdan Olteanu a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale preferand prezenta in fata camerelor tv. Asteptat cu interes sporit mai ales dupa executia dnei Macovei in Senat, discursul presedintelui a fost scurt si cuprinzator. Presedintele nu si-a cerut scuze (nici n-avea de ce) fiindca "exista politicieni care fac legi pentru infractori". in fond, cei care ar trebui sa-si ceara scuze sunt politicienii respectivi. in opinia presedintelui, acestia au blocat reforma clasei politice aducand-o in "punctul critic" al unor "coalitii transpartinice" care sfideaza si tradeaza interesul public. Tabloul clasei politice este corect - desi opozitia a obiectat ca din el lipseste seful promotiei, adica presedintele. Asa este. Dar de unde sa apara in politica Fat Frumos curat si necontestat? Daca-i curat, n-are bani de campanie si nici sprijinul serviciilor secrete, daca-i decent n-are audienta si nu-l voteaza nimeni. Bomboana de pe coliva clasei politice a venit la final cand presedintele a anuntat declansarea unui referendum pentru votul uninominal. Mai pe sleau: cui pe cui se scoate. Initiativa dlui Basescu de-a o lua inaintea referendumului suspendarii sale si de a "se intoarce primul la popor" este insa la fel de inutila. Se stie dinainte ca populatia vrea vot uninominal. si atunci de ce sa pierdem bani si timp? Doar asa ca sa vedem care e mai iute de referendum? Se vede ca nici presedintele nu s-a "reformat" politic daca preia armele necurate, costisitoare si periculoase ale opozitiei.

Culmea este ca asta-vara, dl Basescu considera pledoaria pentru votul uninominal o "demagogie". De, iarna nu-i ca vara: ceea ce vara e demagogie, iarna e democratie. Anotimpurile temperate si lucide au cam disparut din cauza poluari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.