Gigi Becali este un personaj care reuseste sa reprezinte vreo zece la suta din electoratul roman, prin pitorescul pe care il intrupeaza atunci cand, in costume de firma, are pozitia "clasa a doua, trimestru unu" in momentul in care noteaza ceva.

Insa exact ca si croitorii marilor case de moda, pe care ii plateste pentru a-i croi costumele, tot asa, Dan Pavel a reusit sa-i croiasca o doctrina a Partidului Noua Generatie-Crestin Democrat care-l imbraca perfect. Oricum, impresia pe care a lasat-o PNG este ca a pornit in sprint pe culoarul lasat liber de PNtCD.

Pe scurt, este vorba despre o formatiune de dreapta, crestina, nationalista si europeana. Dincolo de prezenta obisnuita a presedintelui Becali, Dan Pavel a reusit sa aduca in atentie cateva chestiuni de real interes. Din punct de vedere al dimensiunii crestine, politologul nu a facut propaganda obisnuita, ci a reliefat un aspect extrem de important. si anume introducerea in lumea civilizatiei occidentale a UE, dominata de catolici si protestanti, a dimensiunii rasaritene, a ortodoxiei, ca factor al "reunificarii crestine". "Istoric vorbind, prin extinderea Uniunii Europene se reface unitatea civilizationala a Imperiului Roman, de Apus si Rasarit", este scris in doctrina elaborata de Dan Pavel. Acesta a vorbit despre orientarea de dreapta ca baza a democratiei americane, definita prin teoria lui Alexis de Tocqueville referitoare la "starea morala si intelectuala a natiunii". Nationalismul a fost tratat ca element "democratic, de tip constructiv", si nu unul "isteroid". "Cand incape pe mana liderilor si fortelor politice iresponsabile, nationalismul devine o optiune demagogica si xenofoba" in loc sa fie o "forta constructiva in afirmarea politica a natiunii, in edificarea statului".

Ambalaj intelectual

Prestatia lui Dan Pavel, alaturi de cea a avocatului Catalin Dancu, investit cu prerogativele partidului in privinta strategiilor internationale, a fost convingatoare, decenta. in acest peisaj, Gigi Becali era un decupaj. insa tabloul acesta, parca dadaist, in care celebrul politolog era patronat de finantatorul Stelei, ar putea avea sanse de succes. Talonat, ajutat discret in exprimarea anumitor idei, Gigi Becali capata un luciu interesant. Justificate inteligent, ambalate frumos, actiunile de strada ale magnatului din Pipera capata un alt fel de tonalitate. Cu un instinct primar, liderul PNG s-a inconjurat de nume sonore ale intelectualitatii. Ceea ce, pe de o parte, ii justifica lui insusi prezenta pe scena politica. De cealalta parte, desigur, nici lui Dan Pavel, nici lui Dancu, nici celorlalti, prezentati miercuri ca membri in conducerea partidului, nu le poate fi imputata specularea oportunitatii de a-si pune in practica ideile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.