Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 nu intruneste unanimitatea in Parlamentul European, este titlul sub care cotidianul francez "Le Monde" publica, in editia de vineri, un articol semnat de corespondentul sau la Bruxelles. O campanie se dezvolta in Parlamentul European, scrie "Le Monde", pentru a cere amanarea aderarii la UE a Romaniei, acuzata ca este incapabila sa respecte regulile Uniunii in materie de transparenta democratica si de lupta impotriva coruptiei. in timp ce presedintele PE, Josep Borrell, se afla, la inceputul saptamanii, in Romania, pentru a evalua stadiul pregatirii tarii, eurodeputatul german Markus Ferber, liderul crestin-socialilor bavarezi, a tulburat apele, cerand ca Parlamentul sa blocheze procedura in curs. Romania urmeaza sa se alature Uniunii Europene in 2007 si sa semneze, impreuna cu Bulgaria, Tratatul de aderare la 25 aprilie (a.c.), reaminteste cotidianul francez.

Pentru aceasta, este nevoie ca Parlamentul sa voteze in prealabil un "aviz conform", inscris pe agenda zilei de 13 aprilie. Potrivit "Le Monde", dl. Ferber doreste amanarea acordului cu cateva luni si "asteptarea urmatorului raport al Comisiei, prevazut in noiembrie". in acest caz, Bulgaria ar semna singura tratatul in luna aprilie.

"Pentru poporul roman ar fi o umilire nejustificata", protesteaza raportorul pentru Romania Pierre Moscovici, eurodeputat socialist francez. Pierre Moscovici da asigurari ca, "din luna decembrie, in Romania nu s-a petrecut nimic care sa justifice o schimbare de directie, dimpotriva", iar Comisia Europeana a dat unda verde aderarii, la 22 februarie, "in maniera consensuala". in schimb, Ferber obiecteaza ca, daca PE nu se manifesta acum, eurodeputatii nu vor avea nici un cuvant de spus in privinta clauzei de salvgardare, a carei activare poate fi "propusa de Comisie si decisa de Consiliul European", conchide cotidianul "Le Monde".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.