Presedintele Basescu a avut ieri o intilnire de taina cu solii trimisi de grupul socialist din Parlamentul European in Romania sa clarifice relatia cu PD, tocmai cind PD este curtat si de popularii europeni. Momentul semnarii tratatului de aderare la 25 aprilie face insa ca Romania sa aiba nevoie si de socialisti, si de populari.

Cei patru oaspeti au sosit pe Otopeni de la Bruxelles miercuri noapte, in jurul orei 22, iar intilnirea cu seful statului a avut loc ieri in jurul prinzului, conform unor surse la nivel inalt. Intilnirea fiind confidentiala, nu a fost confirmata de Palatul Cotroceni, care a explicat ca "nu figureaza in program". Potrivit purtatorului de cuvint al PSD, Titus Corlatean, delegatia socialista este alcatuita din olandezul Jean Marinus Wiersma, vicepresedinte si purtator de cuvint al grupului socialist din Parlamentul European, si presedinte al grupului parlamentar mixt Romania - Parlamentul European, Alexandra Dobolyi, secretarul international al Partidului Socialist Ungar, David Harley, secretar general al grupului socialist, si Joyce Hamilton, coordonator al asa-numitului program Willy Brandt, care coordoneaza o serie de programe legate de viitorul Europei.

Sursele citate spun ca socialistii europeni aveau ca mandat obtinerea unui raspuns transant de la presedintele Basescu, ca fost lider al partidului: daca PD mai doreste sau nu sa ramina in familia socialista. Totodata, in aceasta dimineata, delegatia socialistilor se intilneste la sediul PD din Aleea Modrogan nr. 1 cu vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde si cu secretarul executiv Silvian Ionescu, tema discutiilor fiind aceeasi. Intimplarea face ca ambii lideri democrati sa se fi intors joi seara de la Bruxelles in acelasi avion cu care au venit in Romania si cei patru reprezentanti ai socialistilor europeni, avion in care, tot intimplator, se mai afla si un grup de ziaristi romani.

Frunzaverde a discutat ieri cu Basescu

Dupa intilnirea cu delegatia socialista, presedintele Basescu a discutat ieri la Cotroceni cu vicepresedintele responsabil de relatiile internationale al PD, Sorin Frunzaverde. Acesta ne-a confirmat, ieri, ca se afla la Cotroceni, insa fara sa dea detalii. Cei doi lideri democrati pastreaza secret rezultatul intilnirilor pe care le-au avut la Bruxelles cu exponenti ai grupului popular european.

De altfel, fortarea unui raspuns de la Basescu de catre socialistii europeni are ca explicatie tocmai tatonarile pe care PD le face la PPE. Potrivit acelorasi surse din conducerea PD citate anterior, si Basescu, si PD incercau sa traga de timp cerind un soi de explicatii solilor socialisti, legate de sustinerea acordata PSD in perioada cind PD era in opozitie.

Intimplator, contextul european este defavorabil socialistilor, depasiti numeric de populari in Parlamentul European. "Popularii sint constienti ca in Romania au o bresa foarte serioasa, iar socialistii incearca sa faca astfel incit sa nu existe parlamentari care sa alimenteze alte grupuri politice, si in special grupul popular", dupa cum explica un vicepresedinte PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.