Liderul PD, Emil Boc, sustine ca presedintele Senatului ar trebui demis, intrucat a acceptat dezbaterea unei motiuni simple care cerea explicit demiterea unui ministru. In opinia sa, doar printr-o motiune de cenzura se poate face o asemenea solicitare. Inainte de discutarea in plen a documentului respectiv, niciun parlamentar nu a invocat o asemenea problema.

"Vom discuta acest aspect la nivelul coalitiei si Aliantei pentru ca este vorba despre o incalcare grava a Regulamentului Senatului. Presedintele Senatului avea obligatia sa nu puna pe ordinea de zi spre dezbatere acele motiuni care prin continutul lor au conotatii specifice uneia de cenzura. Trebuia sa inlature acea prevedere din continutul motiunii. Era obligatia exclusiva a presedintelui Senatului. Prin aceasta, Nicolae Vacaroiu a incalcat grav prevederile Regulamentului si Constitutiei si poate face obiectul revocarii din functie", a explicat liderul democrat. Potrivit acestuia, revocarea din functie a presedintelui Senatului va fi analizata in Alianta D.A. la inceputul saptamanii viitoare.

La randul sau, liderul grupului Aliantei de la Senat, Puiu Hasotti, a cerut ieri Curtii Constitutionale sa se pronunte in legatura cu articolul 157 alineatul 2 din Regulamentul Senatului si sa precizeze daca membrii Cabinetului trebuie sau nu demisi in urma adoptarii unei motiuni simple.

Obligativitatea deciziilor Senatului adoptate in cadrul motiunilor simple incalca principiul separatiei puterilor in stat. Parlamentul nu are calitatea sa decida asupra unor chestiuni care tin exclusiv de organizarea si functionarea Guvernului, sustine Puiu Hasotti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.