Schimbare de ton in atitudinea presedintelui Traian Basescu si a liderilor Coalitiei in chestiunea referendumului pentru autonomie organizat in Tinutul Secuiesc. Daca initial, atit Basescu, cit si liderii PNL si PD au sustinut ca demersul CNS este ilegal si incalca Constitutia, acestia si-au nuantat ulterior declaratiile, indulcind tonul razboinic.

Basescu nuanteaza 100%

Astfel, seful statului a intervenit luni seara la emisiunea lui Robert Turcescu de la Realitatea TV si a precizat ca actiunile organizate de CNS nu sint referendumuri, ci doar teste, cercetari ale opiniei cetatenesti, si ca acestea vor deveni ilegale doar atunci cind organizatorii vor incerca sa fructifice rezultatele. "In momentul in care vor incerca sa valorifice aceste rezultate, statul roman va actiona cu toata forta. Institutiile statului, cind se produce un act grav care incalca Constitutia, nu va imaginati ca o sa stea sa se uite, si aici ma refer la Parchet, la instante, pentru ca aici nu-i tara nimanui", a spus Basescu.

Blaga a facut lumina la democrati

PD, la rindul sau, se contrazice in declaratii pe acest subiect. In timp ce Emil Boc a apreciat ca referendumul din Tinutul Secuiesc a depasit faza unui demers civic, intrind in zona politicului si a penalului, si a cerut Parchetului sa se autosesizeze, dupa intilnirea liderilor Coalitiei de luni seara, democratii au iesit cu o alta varianta.