Consiliul National al Secuilor lanseaza astazi un nou referendum, neautorizat, legat de autonomia tinutului Secuiesc

Organizatorii referendumului care va debuta astazi - Consiliul National al Secuilor - au tiparit cateva sute de afise in limbile romana si maghiara, pentru promovarea acestuia.

Rezultatul referendumului va exprima, in opinia organizatorilor, dorinta maghiarilor din judetele Covasna, Harghita si Mures de a trai intr-o regiune autonoma si a se autoguverna. Locuitorii din Covasna cu care am stat de vorba spun ca referendumul este bine-venit pentru ca viata lor se va schimba in bine daca vor vota pentru autonomie.

Grupurile de voluntari, "inarmati" cu ecusoane, liste cu sateni si buletine de vot, vor bate incepand de astazi din poarta in poarta la Arcus, Valea Crisului, Calnic, Bodoc, Olteni si Malnas-Bai, iar duminica urmeaza sa se pronunte asupra autonomiei locuitorii din Chilieni, Coseni, Bicfalau, Comalau, Bita si Ozun, toate localitati din Covasna.

Satenii din comuna Valea Crisului, unde traiesc 1.370 de maghiari si 870 de rromi, au mari asteptari de la referendum. Primarul Silviu Ioachim (la al 12-lea an de mandat!) si cei trei politisti sunt singurii romani din localitate. Toti satenii cu care am stat de vorba (adica cei care nu ne-au raspuns "Nem tudom romanul!") spera ca autonomia sa le aduca un trai mai bun si fonduri suficiente la bugetul local pentru repararea si modernizarea infrastructurii.

"Sa aratam care este dorinta locuitorilor"

Asztalos Maria, localnica din Valea Crisului, considera ca referendumul este bun pentru ca astfel "comuna se poate dezvolta mai bine, se repara drumurile, iar decizia asupra cheltuirii banului ramane la nivel local".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.