Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat, miercuri, la Bistrita, ca Romania este pregatita sa participe impreuna cu toate fortele NATO la lupta impotriva terorismului si ca armata tarii este capabila sa lupte alaturi de SUA in actiuni antiteroriste. Atanasiu a precizat ca, la sedinta CSAT de luni, presedintele Traian Basescu a cerut elaborarea unei strategii de securitate nationala mai agresive, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit lui Atanasiu, Basescu a solicitat elaborarea unei strategii astfel incat sa nu fie asteptat efectul actiunilor teroriste, asa cum s-a intamplat, spre exemplu, in Spania, ci sa fie luate masuri preventive, iar terorismul "sa fie atacat la el acasa, pentru a-l anihila".

"Strategia de securitate nationala nu este elaborata. Acum s-au discutat in CSAT capitolele de elaborare a acestei strategii si modul de abordare a acestor capitole. Dupa ce strategia de securitate nationala va fi elaborata, atat Guvernul, cat si Ministerul Apararii Nationale isi vor elabora propriile strategii. Guvernul - Cartea Alba si noi, ministerul, strategia de securitate nationala", a declarat ministrul Apararii Nationale. El a aratat ca s-a discutat in CSAT despre "terorismul structurat", insa numai cu caracter informativ. Cu toate acestea, Teodor Atanasiu a spus ca nu sunt elemente care sa duca cu gandul la un iminent atac terorist asupra Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, cu o saptamana inainte de vizita in SUA, necesitatea ca Bucurestiul sa actioneze "preventiv" alaturi de aliati, in afara granitelor tarii, in contextul in care cea mai puternica amenintare externa la adresa securitatii tarii este "terorismul structurat". In cadrul primei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), sub conducerea presedintelui Traian Basescu, au fost stabilite obiectivele noii strategii de securitate nationala. Seful statului s-a declarat sustinatorul "actiunii preventive", o solutie definitiva urmand a fi adoptata in 30 de zile, cealalta varianta fiind limitarea la "o politica reactiva".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.