Liberalii au amanat ieri decizia in privinta succesorului lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Ministerului Afacerilor Externe, neexistand un consens in aceasta privinta. O parte a membrilor conducerii liberale preseaza pentru numirea senatorului Teodor Melescanu, altii insa pledeaza pentru un interimar care sa asigure conducerea ministerului pana la restructurarea Guvernului, atunci cand posturile ar putea fi renegociate intre partide. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri-dimineata ca Mihai Razvan Ungureanu va asigura conducerea MAE pana la numirea persoanei care va prelua acest portofoliu. "Cel care va fi numit noul ministru de Externe va trebui sa indeplineasca o serie de criterii. Deci, nu e vorba de simpatii personale", a spus Tariceanu, precizand ca nu vrea sa faca nominalizarea "in graba".

FARA OUTSIDERI

In acest moment s-au conturat doua curente la nivelul conducerii PNL. Majoritatea vicepresedintilor partidului, printre care Crin Antonescu, Norica Nicolai, Ludovic Orban, il prefera pe Teodor Melescanu si vrea nominalizarea lui cat mai rapid. Ipoteza unui diplomat de cariera sau oricare alta varianta care sa vina din afara partidului este exclusa de acestia, astfel incat, chiar daca premierul ar avea in intentie sa nominalizeze pe cineva din domeniu, acesta nu va trece de votul partidului. O dovada este reactia de respingere categorica pe care liberalii au avut-o atunci cand vicepresedintele Puiu Hasotti l-a propus pe Toader Paleologu, acum ambasador in Danemarca. Pana la luarea unei decizii, nici Teodor Melescanu nu vrea sa para dornic sa obtina postul, declarand ca nu si-a depus candidatura.

RENEGOCIERE

O alta ipoteza, mai putin probabila, este numirea unui interimar care sa gestioneze portofoliul pana la restructurarea Guvernului, spun surse liberale. Motivul ar fi ori gasirea unei variante mai putin "riscante" decat Teodor Melescanu, ori renegocierea ministerelor in cadrul Coalitiei, astfel incat PNL sa preia un alt portofoliu in schimbul MAE.