Prima declaratie oficiala ieri in Camera, prima bomba: Bogdan Olteanu a anuntat ca astazi, pe ordinea de zi, pe o pozitie avansata, se va afla propunerea legislativa de modificare a Legii referendumului, varianta care faciliteaza demiterea sefului statului prin jumatate plus unu din participantii la scrutin. Legea in vigoare prevedea pentru demitere jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot. Surprinzator, declaratia lui Olteanu a fost facuta inainte de prima sedinta a noului Birou Permanent al Camerei, care a fost ales ieri.

"Nu sint decit 22 de proiecte de lege"

Contactat de "Cotidianul" pentru a explica viteza - nemaiintilnita in cazul altor legi - cu care Legea referendumului a ajuns de la comisie pe ordinea de zi, intr-o pozitie foarte avansata, Olteanu a precizat: "La ora actuala, la nivelul Camerei Deputatilor, exista doar 23 de proiecte de lege cu raport finalizat venite de la comisiile de specialitate. Printre acestea se afla si Legea referendumului. Comisia a trimis raportul, totul este conform procedurilor, pentru ca, spre deosebire de Senat, la noi regulamentul prevede ca proiectele pe ordinea de zi a plenului se trec in ordinea primirii rapoartelor de la comisii".

In ceea ce priveste modul in care va vota PNL exista doua pozitii: Olteanu a mentionat ca "sustinem o modificare a Legii referendumului, care sa permita asigurarea unei simetrii cu modalitatea de alegere a presedintelui", in timp ce Crin Antonescu a declarat ca "exista si varianta ca principiul simetriei sa fie aplicat din 2009". Surse parlamentare dau ca sigura retrimiterea legii la comisie dupa sedinta de plen de astazi.