Atitudinea ostila a episcopului i-a frapat pana si pe cei din staff-ul lui. Tokes a continuat sa raspunda ziaristilor in limba maghiara, chiar daca intrebarile ii erau adresate in limba romana, iar la altele a refuzat sa raspunda. Cel mai mult l-a iritat intrebarea legata de finantarea campaniei electorale.

Tokes a anuntat ca a primit si acordul Consiliului Dirigent al Eparhiei Reformate pentru a candida. El a mai precizat ca nu este treaba lui strangerea celor 100.000 de semnaturi necesare, ci a celor sase organizatii care il sustin. Cele sase organizatii sunt Consiliul National Secuiesc, Uniunea Civica Maghiara, Consiliul National al Ma-ghiarilor din Transilvania, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean si Asociatia Civica Maghiara din Bihor. Toate aceste formatiuni sunt formate din aceeasi oameni si pana acum nu au reusit sa stranga 25.000 de semnaturi necesare pentru a deveni partid politic.

Episcopul nu are inca niciun program politic, dar a spus ca il finaliza pana saptamana viitoare. Oricum, principala tema este autonomia teritoriala. Acesta este si motivul pentru care separatistii s-au despartit de UDMR, convinsi ca liderii Uniunii nu fac suficient pentru atingerea acestui scop. Liderul Tineretului Maghiar Ardelean, Soos Sandor a declarat ca se angajeaza sa stranga 25.000 de semnaturi. El nu a putut preciza, insa, care va fi argumentul cu care ii va determina pe tinerii maghiari sa se alature separatistilor, avand in vedere ca majoritatea lor nu este interesata de autonomie teritoriala.

UDMR nu-i da nicio sansa

Episcopul Tokes Laszlo a atacat din nou conducerea UDMR, formatiune pe care nici macar nu a votat-o la alegerile din 2004. "Pozitia UDMR fata de secui si autonomie este negativa. Nu scrie nicaieri ca toti maghiarii trebuie sa voteze candidatii UDMR pentru PE", a spus Tokes. El a adaugat ca nu crede ca va determina, prin candidatura lui, neatingerea pragului de 5% de UDMR, dar a spus ca macar va lua un loc de la ei. Liderii Uniunii nu ii dau insa nicio sansa episcopului. Senatorul Gyorgy Frunda a spus ca aceasta va fi cea mai umilitoare infrangere a episcopului, care a fost candva presedintele de onoare al UDMR. Episcopul a recunoscut ca si intre cele sase organizatii separatiste exista tensiuni, dar considera ca problemele au fost generate tot de UDMR.