Politica2 Februarie 2007de Dan Duca

Lectura de 4 minute

Traian Basescu si Alianta D.A. sint marii perdanti ai scandalului biletelul, arata sondajele realizate de INSOMAR si CSOP, la cel putin o saptamina de la declansarea lui.

Scandalul biletelul zguduie increderea romanilor in Traian Basescu si Alianta D.A., arata datele a doua sondaje de opinie INSOMAR si CSOP realizate la o saptamina dupa declansarea razboiului dintre cele doua palate. Seful statului a pierdut, conform primului studiu, 12% fata de luna noiembrie a anului trecut, coborind la o cota de incredere de doar 44,3%, estimare aproape identica cu cea din sondajul CSOP, acolo unde Basescu este cotat cu 45 de procente. Mai putin sifonat iese din aceasta poveste premierul Calin Popescu Tariceanu, care, cu o cota de simpatie deja foarte mica, mai pierde doar un procent, pina la 22%.

Becali, in ceafa lui Basescu

Plecarea de la Cotroceni si reintoarcerea in viata politica l-au costat pe fostul consilier prezidential Theodor Stolojan aproape 8 procente. In locul sau, pe pozitia secunda in topul increderii romanilor, urca patronul Stelei, Gigi Becali, care, cu 38%, se apropie vertiginos de seful statului. Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o insa, potrivit INSOMAR, liderul PSD, Mircea Geoana, care urca cu 35% pe locul trei, cu 8 procente mai mult decit in urma cu trei luni.

PSD cistiga ce pierde Alianta

PSD pare a fi principalul cistigator al disputelor din ultima vreme din cadrul Aliantei D.A. Practic, social democratii au ajuns, conform cercetarii INSOMAR, la 26% in intentia de vot a romanilor, capitalizind ceva mai mult decit cele patru procente pierdute de Alianta in ultimele trei luni, care a coborit pina la 42%. Totodata, in celalalt sondaj, al CSOP, Alianta este creditata cu 39%, in timp ce PSD ar obtine 20,6%. Spre deosebire de sondajul IMAS realizat la inceputul scandalului biletelelor si in care pesedistii erau cotati la 16%, cele doua cercetari INSOMAR si CSOP au fost efectuate la cel putin o saptamina de la declansarea intregului sir de evenimente, 18-23 ianuarie, respectiv 23-27 ianuarie. Mai trebuie precizat ca, realizat pe un esantion mai mic, sondajul CSOP are o marja de eroare de 3,7%, fata de cea a INSOMAR de 2,8%.

Sondaj pentru sanatatea democratilor

Realizat la comanda PD, sondajul CSOP contine si doua intrebari ce vizeaza opinia populatiei despre relatiile din interiorul Aliantei D.A. Rezultatele lor explica decizia ulterioara a democratilor de a participa pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, dar de continuare a colaborarii cu PNL in cadrul Aliantei. Conform CSOP, numarul celor care cred ca PD si PNL ar trebui sa candideze separat la euroalegeri e cu doua procente mai mare decit al celor ce prefera candidatura pe aceeasi lista. In acelasi timp, chestionati asupra viitorului politic al Aliantei, 44% dintre respondenti considera ca aceasta ar trebui mentinuta, in timp ce doar 25% cred ca aceasta ar trebui sa se destrame. Si in legatura cu raportul de forte in Alianta, sondajul CSOP, dar si cel al INSOMAR dau avantaj PD, care e cotat cu procent dublu fata de PNL. Astfel, in cazul in care ar candida singuri, democratii ar obtine 26,3 procente, urmati de PSD cu 21%, de PNG cu 14,6% si de PNL cu 13 procente, in timp ce PRM ar scoate 10%.

Si sondajul INSOMAR confirma raportul de 2 la 1 dintre PD si PNL: democratii sint creditati cu 29%, in timp ce liberalii cu doar 14%. PSD ar obtine insa un scor mai mare - 26%, in timp ce PNG cu 7% s-ar clasa sub PRM - 11%.

Traian si Calin pierd impreuna

Cele doua studii masoara si efectele electorale ale "biletului". Astfel, potrivit INSOMAR, 43% dintre romani considera ca din acest scandal Basescu si Tariceanu pierd "in aceeasi masura", 23% apreciaza ca premierul va avea mai mult de suferit de pe urma acestui episod, in timp ce seful statului va fi mai afectat in opinia a doar 11% dintre respondenti. Sondajul CSOP, comandat de PD, desi nu tinteste un raspuns direct pe aceasta tema, ofera o imagine despre pozitia populatiei fata de conflictul dintre presedinte si premier. 42% dintre respondenti cred ca nici unul dintre cei doi nu are dreptate, 24% ii dau dreptate lui Basescu si doar 10% lui Tariceanu.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana e privita cu optimism de romani. Salarii mai mari, posibilitati crescute de angajare in strainatate, o slujba mai buna in tara - acestea sint, in opinia acestora, citeva dintre beneficiile aderarii.

Sa traim bine!

Astfel, 49% dintre respondentii la chestionarul INSOMAR cred ca salariile vor creste, 37,9% apreciaza ca acestea vor ramine la acelasi nivel ca pina acum, in timp ce 4% cred ca vor primi mai putini bani. Deschiderea pietelor de munca o data cu integrarea ar urma sa conduca, in opinia majoritatii, la cresterea numarului de muncitori romani care pleaca in strainatate si le va oferi acestora sanse mai mari de a obtine un loc de munca acolo. 45% dintre cei care au raspuns la chestionar cred ca le va fi mai usor sa isi gaseasca, dupa aderare, o slujba afara, fata de doar 5 procente care cred ca aceste sanse vor scadea. Totodata, in opinia majoritatii, si numarul de cetateni straini care vor veni sa munceasca in Romania va creste.

Totusi, teama de somaj

Dincolo de beneficii, populatia Romaniei are si temeri legate de viitorul sau de dupa 1 ianuarie 2007. Principalele: cresterea somajului si a sanselor de a-si pierde actualul loc de munca. 39% dintre persoanele chestionate cred ca in viitor nivelul somajului va creste, in timp ce 24% cred ca aderarea le va aduce slujbe mai multe.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.