Sustine senatorul PNL, Radu Campeanu
- Domnule Radu Campeanu, cand isi va preciza PNL pozitia in privinta suspendarii presedintelui Basescu?
- Deocamdata, la nivelul conducerii PNL nu s-a luat o decizie in privinta sustinerii demersului PSD. In principiu, nu se merge pe sustinerea acestei propuneri. N-ar fi insa exclus ca pana la urma votul sa fie lasat la libertatea fiecarui parlamentar, pentru a hotari cum crede de cuviinta. Este clar ca foarte multa lume, si nu numai parlamentarii sunt destul de iritati de actiunile declansate de presedintele Basescu in acesti doi ani de mandat. Pe de alta parte, este nevoie de un echilibru si de o stabilitate politica, mai ales acum, dupa aderarea Romaniei la UE. De asemenea, eu cred ca PD urmareste de multa vreme sa rupa Alianta. Face acest lucru incercand sa profite de popularitatea de care se bucura presedintele Basescu. PNL considera ca Alianta trebuie sa continue cel putin pana in 2008, dar daca, colegii de Alianta doresc sa se desparta de PNL, sunt liberi sa faca acest lucru. Pana la urma, PNL este un partid capabil sa candideze pe cont propriu atat la alegerile euro-parlamentare cat si la cele parlamentare.
- Cum apreciati decizia PD privind candidatura pe liste separate la alegerile pentru PE? Va dezavantajeaza?
- Nu este un lucru foarte grav. In fond, rationamentul pe care l-au facut multi, si anume faptul ca in timp ce PD se afla in marea familie populara, iar noi in cea a liberalilor europeni, este unul corect. Cu toate acestea, eu cred ca PNL si PD nu trebuie sa candideze pe liste comune. Dar, repet, daca domniile lor vor acest lucru, le dorim succes si va garantez ca PNL va obtine un scor foarte bun la aceste alegeri si pe cont propriu. Este posibil insa ca PSD sa profite de decizia candidaturii pe liste separate. Insa votul electoratului cred ca va recunoaste ca liberalii au fost cei mai competitivi si
si-au asumat greul guvernarii. De altfel, chiar zilele acestea au venit propunerile cu listele din judete si acest lucru ma face sa cred ca viitorul suna bine pentru noi. Si ca sa fac o mica paranteza, nu pot sa nu precizez ca increderea pe care eu personal o mai am in PD, este una foarte mica.
- Recent, parlamentarii PNL din comisiile juridice reunite au votat alaturi de PSD, PRM si PC pentru modificarea legii referendumului...
- Aceasta decizie este una foarte buna si eu o sustin, pentru ca apreciez ca aceasta lege a referendumului, asa cum era ea facuta, trebuia modificata.
- Bogdan Olteanu a precizat ca alegerile europarlamentare ar trebui decalate in conditiile in care acestea s-ar putea intersecta cu procesul de suspendare a presedintelui. Ludovic Orban si Theodor Melescanu au declarat insa ca propunerea acestuia a fost facuta in nume propriu. Doreste sau nu PNL decalarea acestor alegeri?
- Este o propunere pur personala a presedintelui Camerei Deputatilor. Nu s-a discutat acest lucru la nivelul conducerii partidului. Bineinteles ca fiecare om are dreptul sa faca propuneri insa alegerile pentru Parlamentul european vor ramane asa cum a decis Guvernul, la 13 mai.
- Cum vedeti evolutia acestei crize politice existente in Romania? Vom ajunge la anticipate?
- O spun de multa vreme, propunerea privind alegeri anticipate facuta de presedintele Basescu chiar dupa alegerile parlamentare, a fost dupa mine o greseala. Nu poti sa spui corpului electoral, la nici doua luni de la alegerile generale, ca trebuie sa se prezinte din nou la urne... Este exact ca atunci cand i-ai spune unui elev de la scoala primara: n-ai votat bine, treci si voteaza inca o data! Nu se face asa ceva. Alegerile anticipate ar trebui sa aiba loc doar in cazul unor crize grave. Si in Romania, acum, exista o criza dar in niciun caz una care nu poate fi solutionata.
- Credeti ca premierul Tariceanu va avea un mandat de patru ani?
- Eu sper ca da. Seful Executivului este unul care a avut o prestatie foarte buna. Guvernul a avut realizari desi se aduc foarte multe critici nejustificate in acest domeniu. A avut intr-adevar si unele inadvertente la nivelul activitatii depuse, dar peste tot in lume se intampla asa. Daca tragem insa linie, nu putem sa nu acordam o bila alba acestui Executiv.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.