Social-democratii sustin ca Traian Basescu a inceput sa-si ia masuri de precautie in ceea ce priveste referendumul suspendarii sale de la Cotroceni. Anuntul a fost facut ieri, de catre liderul PSD, Mircea Geoana si vine in urma declaratiilor la adresa opozitiei pe care seful statului le-a facut, acum doua zile, in legislativul european.

"Ceea ce a spus Traian Basescu in Parlamentul European au fost niste declaratii belicoase la adresa opozitiei. Discursul sau a fost unul mediocru, a incercat sa aduca anumite tuse de interes national si atat. Cu privire la aceste declaratii, pentru noi este extrem de clar ca presedintele este nu numai incoltit, dar chiar se pregateste pentru referendumul care va urma. Interventia din Parlamentul European de miercuri este deja inceputul campaniei pentru referendumul de demitere al lui Traian Basescu", a precizat Geoana. Tot in contextul prioritatii declarate a PSD, aceea de a merge pana la capat cu procedurile de suspendare a sefului statului, liderul social-democrat a lansat un apel catre toate formatiunile politice, pe care le-a sfatuit sa se pregateasca pentru referendumul de demitere al presedintelui. Mai mult, Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca formatiunea pe care o conduce va fi extrem de vigilenta pentru a putea preveni orice incercare de fraudare a rezultatului referendumului. "Este clar ca domnia sa stie ca, cu sau fara Viorel Hrebenciuc, exista suficiente voturi pentru a-l suspenda. In acest moment suntem cu totii chemati sa ne pregatim pentru referendumul pentru demiterea presedintelui. Eu cred ca un presedinte disperat care n-are respect pentru democratie nu va evita sa apeleze la mijloace brutale si de influentare a rezultatului referendumului", a spus Geoana.

Pe de alta parte, chestionat in legatura cu moralitatea demersului PSD de a-l suspenda pe Traian Basescu, in conditiile in care in 2004, actualul presedinte de onoare al partidului, Ion Iliescu, participa activ la campania electorala pentru PSD, Mircea Geoana a spus doar ca este vorba de "doua situatii complet diferite". Desi nu a facut niciun fel de referire la Ion Iliescu, Geoana a lasat de inteles ca activitatea celor doi lideri politici este incomparabila din acest punct de vedere. Presedintele Traian Basescu l-a atacat, miercuri, in cadrul unei emisiuni televizate, pe Mircea Geoana, despre care a spus ca, in demersul de a-l suspenda, este manevrat de Ion Iliescu, "specialist in mineriade", de Antonie Iorgovan, "care interpreteaza Constitutia nu in spiritul ei" si de Viorel Hrebenciuc, "care promite sa-i aduca voturi".

"Basescu nu a fost un mediator"

Potrivit liderului PSD, unul din argumentele actiunii de suspendare face referire la lipsa rolului de mediator al presedintelui intre institutile statului, societate si partide politice. "Ce fel de mediator e el daca din prima zi de mandat ameninta cu anticipatele, cand doi ani de zile, ameninta cu scandaluri si tensiuni politice, care atunci cand deschide gura despre PSD nu face decat sa aiba injurii, insulte si cuvinte nedemne la adresa unor lideri de partide?", s-a intrebat Geoana. Cat despre documentul care urmeaza sa primeasca avizul Curtii Constitutionale, a anuntat ca saptamana viitoare, documentul ce contine deja propunerile PRM, urmand a le ingloba si pe cele ale PC, va fi finalizat si depus in Parlament. Si senatorul PSD Antonie Iorgovan vede declaratiile lansate de presedintele Basescu la adresa sa ca fiind niste atacuri "sub demnitatea oricarui om de pe strada". "Daca seful statului se simte in continuare corabierul sef, risca sa declanseze o reactie de feed-back, ca aceasta pe care am declansat-o noi. Declaratia lui Traian Basescu scoate in evidenta conceptia aberanta a domniei sale despre misiunea pe care o are ca sef al statului. Indiferent care sunt parerile tale, cand te afli pe un asemenea scaun in stat, trebuie sa-ti temperezi reactiile", a marturisit Iorgovan.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.