A doua confruntare intre aspirantii la fotoliul prezidential, gazduita de televiziunea lui Dan Voiculescu, Antena 1, ar fi trebuit sa-l puna intr-o lumina favorabila pe candidatul umanistilor social-democrati, Adrian Nastase. Cand colo, liderul Uniunii PSD+PUR a iesit usor sifonat in urma atacurilor adversarului sau Traian Basescu, care nu a ratat nici un prilej pentru a-si pune in actiune artileria grea pe tema RAFO. In mod surprinzator, in ajutorul lui Basescu a sarit si peremistul Corneliu Vadim Tudor, care, din punct de vedere strategic electoral, ar fi avut toate motivele logice sa-l atace pe liderul Aliantei.

Adrian Nastase a jucat pe teren propriu, in conditiile in care Antena 1 este patronata de colegul sau de Uniune, umanistul Dan Voiculescu, candidat pentru un loc in Senatul Romaniei. Vizibil mai odihnit decat principalul sau adversar, Traian Basescu, liderului PSD+PUR i-a disparut repede alura de om relaxat si sigur pe sine in momentul in care dezbaterea s-a transformat dintr-o simpla insirurire de raspunsuri gata pregatite privind atributiile presedintelui intr-o confruntare pe teme de actualitate. Inca de la inceput, Nastase parea sa fi fost dezavantajat de modul in care l-a descris echipa sa de fani adusi in grup de la partid. Toti tineri unul si unul, au inceput sa vorbeasca in clisee despre obrazul fin al liderului lor, tocmai bun sa reprezinte Romania peste hotare, in timp ce Nastase ii supraveghea de la pupitru si aproba incurajator spusele discipolilor sai. Moderatoarea Gabirela Vranceanu Firea a insistat in van ca sustinatorii sa povesteasca despre calitatile omului Nastase, in ideea de a umaniza personajul politic cu pricina, insa nu a reusit sa-i scota pe tinerii pesedisti din cliseele invatate pe de rost. Tot in scopul umanizarii personajelor s-a apelat si la ghicitul in stele, un astrolog fiind chemat sa faca portretul invitatilor. Concluzia: Basescu este un om peste care nu se poate trece si care va depasi cu bine momentul de cumpana de pe 28 noiembrie, in timp ce Nastase a fost descris si el ca un lider hotarat. Evident, fiecare a inteles ca va iesi invingator, iar C.V. Tudor a acuzat astrologul de partizanat politic.

Nastase nu a avut replica la acuzatiile privind JAFO Onesti

Fara sa se lase intimidat de culoarea politica a gazdelor, Traian Basescu a atacat pe neasteptate la o intrebare referitoare la Uniunea Europeana, domeniu al politicii externe in care contracandidatul sau ar fi trebuit sa puncteze, de vreme ce este mai obisnuit cu saloanele si cancelariile occidentale. Invocand faptul ca pesedistii incalca principiile Uniunii, Traian Basescu a reluat afirmatiile potrivit carora Nastase & Co. au dat recent o ordonanta de urgenta prin care mafia de la Bacau este scutita de plata a 18.000 miliarde de lei, act normativ ce poarta doar semnatura premierului, pentru ca, a subliniat Basescu, ceilalti colegi de Cabinet s-au temut sa-si asume aceasta decizie. Liderul PD a incriminat furtul de la RAFO, amintind ca gasca lui Iacobov este scutita de datorii in conditiile in care ea a incasat de la muncitori contributiile pentru asigurari sociale. Singura replica a premierului, repetata de-a lungul emisiunii, a fost legata de locurile de munca care sunt in joc. Avertizat de faptul ca Basescu isi va concentra atacurile in aceasta directie, liderul PSD nu a stiut altceva decat sa priveasca cat mai convingator in camera de luat vederi si sa le spuna cetatenilor ca masura sa vizeaza salvarea a 25.000 de locuri de munca.

Greseala lui Firea

Lasand la o parte faptul ca s-a pupat cu principalul adversar al celui pe care seful sau nemarturisit il sustine acum, moderatoarea Gabriela Vranceanu Firea a comis se pare o eroare de strategie, enervandu-l pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Victima colaterala a conflictului dintre cei doi a fost tot Nastase, pentru ca, iritat la culme de faptul ca organizatorii dezbaterii nu au respectat desfasuratorul prezentat inaintea emisiunii, Vadim si-a varsat nervii pe moderatoare si pe seful executivului. Uitand ca tinta sa era sa-l atace pe Basescu pentru a reusi calificarea in turul doi, peremistul s-a alaturat acestuia si a inceput sa strige ca mafia de la Bacau este reala si ca are informatii cum ca actuala putere a platit oficialii europeni cu sume mari ca acestia sa elaboreze rapoarte de tara dupa gusturile electorale ale PSD. Un aliat-surpriza al presedintelui PD a fost la un moment dat si udemeristul Marko Bela, care a declarat ca sustine cota unica de impozitare, unul dintre punctele principale din programul Aliantei speculat de pesedisti pentru a baga spaima in electorat. Nastase a avut cateva tentative timide de a-l pune la colt pe Basescu, facand apel la memoria romanilor si la guvernarea "dezastruoasa" a CDR, din care a facut parte si adversarul sau. Schimburile dese de replici au degenerat intr-o reglare de conturi, lucrurile asezandu-se treptat dupa chipul si asemanarea sondajelor de opinie, astfel ca totul s-a incheiat printr-un meci Nasti-Base de-o parte, iar de partea cealalta Vadim-Marko.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.