In contextul actualei crize politice, presedintele UPSC, Ioan Talpes, considera ca seful statului este primul care a demarat un proces de „curatenie morala” si care si-a asumat riscul unei confruntari deschise cu partidele politice „oligarhice”.

Senatorul vorbeste despre o asa-numita alianta impotriva lui Traian Basescu, alianta din care ar face parte partidele politice care nu doresc "schimbarea in bine a Romaniei".Presedintele Uniunii Populare Social Crestine, Ioan Talpes considera ca Traian Basescu este primul om politic care si-a asumat, la nivel inalt, riscul confruntarii cu niste forte politice oligarhice. "Traian Basescu este primul care a dat semnalul unui proces de curatenie morala. Am inceput sa ne dam seama cu totii ce inseamna acest proces, pentru ca sesizam o anumita izolare a presedintelui. Cred ca aceasta va trebui sa dea de gandit celor care in aceasta tara isi doresc promovarea moralitatii si a politicii de slujire a interesului statului si al individului", a afirmat Talpes, care a reiterat ca nu este un apropiat al lui Traian Basescu, pe care l-a vazut doar la televizor. In opinia liderului UPSC, este evident ca formatiunile politice care nu sunt interesate de schimbarea in bine a Romaniei, se vor alia cu scopul de a-l izola pe presedintele Basescu. De asemenea, liderul UPSC a criticat demersul conservatorilor de a aduce in atentia opiniei publice documente incriminatoare la adresa sefului statului, in loc sa se adreseze, in mod direct, justitiei. "Daca exista cineva in tara asta care crede ca un presedinte se poate adresa unui ministru (n.r. Codrut Seres), pentru a interveni pentru ceva, atunci, trebuie sa parasim aceasta tara. Justitia este singura institutie a statului de drept abilitata sa se pronunte in privinta acestui caz. Orice alte interpretari nu sunt decat niste speculatii politice", a declarat Ioan Talpes, amintind ca UPSC a inaintat Parchetului General o sesizare pentru a cerceta legalitatea biletelului, sesizare de la care inca asteapta un raspuns.

Senatorul a criticat si demersul de modificare a legii referendumului, aratand ca, daca acesta va fi validat doar prin majoritatea celor care voteaza pentru, si nu ca pana acum prin prezenta la vot a majoritatii calificate a corpului electoral, exista riscul ca probleme de interes national precum structura institutiilor statului sau gradul de autonomie sa fie transate doar ca urmare a vointei a 16-20% din romani.

UPSC a anuntat ca pledeaza pentru o coalizare a partidelor populare autohtone, sustinand ca aceasta comasare a fortelor populare nu presupune o fuzionare a partidelor respective. Totodata, presedintele UPSC a tinut sa precizeze ca formatiunea sa nu exclude o colaborare cu PD sau PLD, adaugand insa ca, in cadrul alegerilor europarlamentare, UPSC va candida pe liste proprii. In acest sens, Talpes a declarat ca UPSC va depunde cererea de adeziune la Partidul Popular European in data de 20 februarie. "Vrem sa-i convingeam pe cei din PPE ca partidul nostru functioneaza, ca are o identitate. Cred ca este absolut normal si moral sa mergem pe listele noastre si sa nu facem aliante in afara logicii", a declarat Ioan Talpes, care a sustinut ca decizia democratilor de a candida pe liste proprii pentru alegerile din PE este una justificata. Cat despre o posibila colaborare cu PNTCD, Talpes a aratat ca aceasta ar fi foarte putin probabila, avand in vedere faptul ca noul lider taranist, Marian Milut isi doreste o alianta cu liberalii. In opinia liderului UPSC, alinata dintre PNTCD si PNL ar fi de conjuctura, intrucat cele doua partide apratin unor familii politice diferite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.