Vor depune in Parlament legile sigurantei. Sprijina opozitia pentru modificarea Legii referendumului

Senatorii si deputatii liberali vor depune saptamana viitoare in Parlament, sub forma de initiativa legislativa, pachetul de legi privind siguranta nationala. Tariceanu sustine ca s-a optat pentru aceasta solutie pentru ca au existat "tergiversari" in aprobarea legilor respective. Practic, dupa aproape un an de zile de controverse intre cele doua Palate, legile sigurantei ajung in Parlament in varianta propusa de PNL.

Traian Basescu a criticat propunerile liberalilor, pe care i-a acuzat ca vor sa transforme serviciile in ONG. In plus, el a sugerat premierului sa ceara avizul SRI, SIE, SPP si STS inainte de a promova pachetul respectiv. Astfel ca legile sigurantei au ramas blocate undeva pe drumul dintre cele doua Palate.

Sporeste rolul Parlamentului

Explicatia data de Calin Popescu Tariceanu a fost aceea ca rolul serviciilor de informatii este din ce in ce mai important in Romania si trebuie luate masuri. "Intr-o tara in care exista o tendinta de regim de autoritate personala, trebuie sa fim atenti la modul in care functioneaza serviciile pentru ca ele sa nu ajunga parghii si unelte in mana puterii politice", a spus liderul PNL. Astfel, daca varianta liberalilor va fi acceptata de cele doua Camere, SPP si STS vor deveni servicii departamentale in cadrul Ministerului de Interne.

"Serviciile de informatii totodata nu au dreptul sa desfasoare activitati economice, iar ascultarile telefonice vor trece in subordinea unei autoritati care sa fie subordonata Parlamentului", a precizat Marius Oprea. Totodata, el a sustinut ca pachetul de legi contine o solutie privind crearea unei autoritati unice de reglementare a interceptarii convorbirilor telefonice care sa fie pusa in subordinea Parlamentului. Dar si crearea unei comisii parlamentare unice de supraveghere a serviciilor.

PNL, sprijin pentru modificarea Legii referendumului

Desi declara ca nu sustin demersul PSD privind suspendarea sefului statului, liberalii sunt de acord cu modificarea Legii referendumului. De altfel, reprezentantii PNL din comisia juridica a Camerei a votat proiectul de lege de modificare a Legii referendumului propus de PSD.

Cu 10 voturi "pentru" apartinand PSD, PRM, PC, PNL, si 5 abtineri, comisia juridica a decis, luni, ca, daca a fost ales din al doilea tur de scrutin, presedintele tarii poate fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum. In schimb, daca a fost ales din primul tur de scrutin, seful statului poate fi demis doar cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Din cele 5 abtineri, doua au fost ale UDMR si minoritatilor, iar trei au fost considerate a fi cele ale reprezentantilor PD care se aflau inca in sala de sedinte, dar erau pe punctul de a pleca.
PD a anuntat deja ca va contesta votul, in sensul ca demiterea sefului statului ales din al doilea tur de scrutin sa se faca prin votul majoritatii celor prezenti la urne.

"Nimic personal"

"Ma surprinde pozitia PNL din Comisia juridica. Este problema lor daca vor sa fie alaturi de Romania Mare, alaturi de PSD si de PC. Este optiunea lor", a declarat ieri Traian Basescu. In replica, Tariceanu a sustinut ca nu este nimic personal. "Nu este o problema personala legata de actualul presedinte. Trebuie sa scoatem institutia prezidentiala din innobilism si din exces", a explicat Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.