Seful statului a primit o delegatie a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, condusa de presedintele Constantin Ticu Dumitrescu. Acesta a apreciat ca transferul a doua treimi din arhivele fostei Securitati de sub custodia SRI la CNSAS este un pas inainte in deconspirarea fostei politii politice comuniste. AFDPR se teme insa ca sintagma "12 kilometri" de dosare ce urmeaza a fi transferate, folosita de Radu Timofte, constituie un paravan sub acoperirea caruia doar o parte din cele cateva milioane de dosare ale Securitatii (pana in 1993 erau contabilizate 1.901.523) ar face obiectul acestei operatiuni. Ticu Dumitrescu a precizat ca, potrivit Legii deconspirarii fostei politii politice, asa ciuntita cum a iesit ea in final, intreaga arhiva a fostei Securitati trebuie predata CNSAS.

Presedintele AFDPR a subliniat si importanta facilitarii accesului la baza de date privitoare la fostii securisti; altfel, dat fiind numarul urias de dosare, s-ar ajunge in situatia de a cauta acul in carul cu fan. Ticu Dumitrescu a apreciat ca fiind un gest moral reparatoriu o Declaratie solemna a presedintelui Romaniei, facuta in fata Parlamentului si insusita de acesta, prin care sa se recunoasca si sa se condamne crimele comise de regimul comunist impotriva poporului roman si sa se ceara scuze, pentru suferintele indurate, supravietuitorilor si familiilor martirilor luptei anticomuniste. Propunerile urmeaza a fi analizate de consilierii presedintelui, delegatia AFDPR apreciind drept incurajatoare ambianta deschisa in care s-a desfasurat intalnirea.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.