Deputatul PD Daniel Buda a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca relatiile dintre PNL si PD vor trebui serios revizuite daca liberalii vor vota cot la cot cu PSD modificarile la legea referendumului. Deputatul PD a afirmat ca daca PNL se va situa de aceeasi parte a baricadei cu PSD si va vota modificarile la legea referendumului, atunci relatiile din Alianta vor avea nevoie de "o revizuire serioasa".

El a precizat ca, in opinia sa, aceasta revizuire serioasa poate include inclusiv iesirea de la guvernare, intrucat liberalii ar subscrie, astfel, demersului de demitere a presedintelui. Presedintele PD, Emil Boc, le-a cerut, ieri, liberalilor, in mod oficial, sa isi faca publica pozitia cu privire la modificarea legii referendumului, in conditiile in care mai multe voci liberale si-au exprimat aceeasi parere ca si PSD - ca presedintele trebuie demis in acelasi fel in care este ales. El a calificat modificarea legii referendumului ca fiind "un atac dur la Constitutie, asupra statului de drept, dar si asupra cetatenilor".

Vicepresedintele PD Ioan Oltean sustine ca democratii s-au pronuntat pentru ramanerea la guvernare, insa nu in orice fel de conditii. Potrivit lui Oltean, PD a analizat in ultima sedinta a Colegiului Director oportunitatea iesirii de la guvernare, impotriva careia s-au exprimat majoritatea membrilor acestui for de conducere al PD. "PD nu s-a pronuntat legat de iesirea de la guvernare. Acestea au fost speculatii facute de alte formatiuni politice pentru a crea in continuare tensiuni in randul Aliantei.

Pentru a pune capat acestor speculatii, PD s-a pronuntat prin vot, luni, si printr-o majoritate covarsitoare a inlaturat orice fel de dubiu in privinta aceasta. Evident ca s-a precizat ca PD nu va ramane la guvernare in orice imprejurare si in orice conditii", a spus Oltean. Liderul democrat sustine ca PD a cerut PNL sa se delimiteze de PSD si de actiunile acestuia de a initia procedurile de suspendare a presedintelui Romaniei, sa se delimiteze si de initiativa PSD de a depune o motiune simpla privind schimbarea ministrului Justitiei Monica Macovei, respectiv de actiunea PSD de modificare a legii referendumului.

PNL agreeaza propunerea PSD

Mai multi liberali, printre care Ludovic Orban si Bogdan Olteanu s-au pronuntat pana in prezent pentru modificarea legii referendumului in sensul propus de PSD - referendumul sa nu mai fie declarat valid doar daca participa mai mult de jumatate din numarul electorilor. Pe de alta parte, senatorul PNL Norica Nicolai a precizat, marti, pentru NewsIn, ca este foarte utila o dezbatere privind modificarea legii referendumului in sensul simplificarii procedurii de demitere a sefului statului, insa ea nu poate fi anexata demersurilor pesediste de suspendare a lui Traian Basescu, pentru simplul motiv ca o eventuala amendare a legii in cauza nu poate fi aplicata retroactiv si isi va produce efectele doar pe viitor.

Vicepresedintele PNL considera ca cele doua teme sunt distincte si ca juristii PSD nu au fost bine informati atunci cand au lansat public ideea ca suspendarea lui Basescu sa fie dublata de o modificare a legii referendumului.

Pe fond, ea a spus insa ca este de acord ca actul normativ ar trebui modificat astfel incat presedintele sa poata fi demis doar cu votul a jumatate plus unu din numarul alegatorilor care se prezinta la vot, fiind eliminata conditia de participare la urne a majoritatii calificate. Potrivit unor surse din PNL, noua conducere a partidului este decisa sa arate colegilor de Alianta ca este cu adevarat "vioara intai". Se pare ca "episodul Bodu" va fi continuat de "radicalii" din PNL, dornici sa plateasca politele PD.

"S-a demonstrat ca nu vor iesi de la guvernare orice am face. Nu pleaca cainele de la macelarie", ne-a declarat sub protectia anonimatului unul dintre vicepresedintii liberali. Este greu de crezut, a adaugat acesta, ca democratii pot renunta la posturile "grase" din guvern, precum Ministerul Transporturilor, cel al Apararii sau cel al Administratiei si Internelor. Mai mult, liberalii nici nu vor sa auda de o eventuala schimbare radicala a raportului de forte din Alianta, acceptand cel mult o paritate de 1 la 1, in timp ce democratii vor forta un raport de 2 la 1 in favoarea lor, situatie considerata inacceptabila de mai-marii PNL.

Pacea de trei zile din Alianta, anunta, previzibil, de altfel ca cele doua partide vor dezgropa destul de repede "securea razboiului". Atacul lui Tariceanu la adresa lui Basescu si replica democratilor anunta o lupta de... gherila. De lunga durata...