Comisarul european pentru extindere va sta cu ochii pe guvern

"Promit ca Romania va avea parte de un raport de evaluare corect din partea Comisiei Europene", a tinut sa declare, la finalul vizitei sale de doua zile in Romania, comisarul pentru extindere Ollie Rehn. Inaltul oficial pare convins de faptul ca tara noastra are sanse reale sa indeplineasca la termen criteriile in vederea aderarii. Cu toate acestea, el a insistat aproape obsesiv asupra necesitatii combaterii coruptiei si reformarii sistemului judiciar.

Din cele 11 conditii impuse pentru aderare, Ollie Rehn a insistat ieri, in cadrul conferintei de presa sustinute la finalul vizitei de doua zile in Romania, in special asupra acelora care vizeaza capitolul Justitie si Afaceri Interne. Restructurarea justitiei si reducerea coruptiei reprezinta, in opinia succesorului lui Guenther Verheugen, "prioritatea prioritatilor", iar Comisia Europeana va monitoriza respectarea calendarului stabilit in vederea realizarii acestor obiective. "Vreau sa ma aflu in permanenta legatura cu guvernul roman", a afirmat Ollie Rehn, care la capitolul plusuri a mentionat cresterea economica, dezvoltarea sistemului democratic si stabilitatea politica.

Lista lui Rehn

Comisarul european pentru extindere a declarat ca, in cadrul intilnirii pe care a avut-o cu presedintele Basescu, s-a discutat "in linii generale" si despre anumite cazuri in care exista suspiciuni privind comiterea unor fapte de coruptie. "Am primit o lista a cazurilor de coruptie aparute in mass-media din Romania, dar nu am discutat in detaliu deoarece nu este treaba comisarului european sa analizeze aceste lucruri, ci a politiei judiciare si a autoritatilor romane", a declarat Rehn. Comisarul european a evitat sa ofere detalii suplimentare legate de cazurile aduse in discutie, afirmind ca lasa justitiei dreptul sa se pronunte.

Borrell: "Nu sintem detectivi"

"Ceea ce am numit coruptie continua sa fie o problema pentru Romania", a afirmat ieri presedintele Parlamentului European, spaniolul Josep Borrell Fontelles, intr-un discurs tinut in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. El s-a declarat partial de acord cu cererea presedintelui Traian Basescu ca europarlamentarii nu trebuie sa foloseasca termenul de "coruptie" la modul general. Borrell a fost insa mult mai nuantat in conferinta de presa care a urmat discursului oficial, spunind ca Parlamentul European, cu toata bunavointa, nu se poate transforma intr-o agentie particulara de detectivi. "Nu putem identifica coruptii cu nume si prenume", a spus Borrell. Presedintele Parlamentului European a tinut sa-i asigure pe parlamentari ca tratatul de aderare a Romaniei la UE se va semna la termenul stabilit, pe 25 aprilie. "Ramin multe lucruri de facut, dar va asigur ca Parlamentul European va face eforturi mari ca la termenul prevazut sa semneze tratatul", a mai spus Borrell.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.