Membrii Colegiului CNSAS vor ca SRI sa predea intreaga arhiva a fostei Securitati si sustin ca vor aborda aceasta problema intr-o intalnire pe care o vor avea, pe 15 martie, cu presedintele Traian Basescu. "Am fi preferat sa ni se dea intreaga arhiva, adica 25 si nu doar 12 kilometri liniari de dosare, cu tot cu spatiul de depozitare. Pe 15 martie vom avea o intalnire cu presedintele Basescu si vom ridica aceasta problema", a declarat, ieri, pentru Mediafax, presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru. El a explicat ca CNSAS trebuie sa se multumeasca deocamdata cu cei 12 kilometri de arhiva, care urmeaza sa fie preluata de la SRI. "Fiind vorba de o decizie a CSAT, nu avem decat sa luam act. Cei 12 kilometri liniari sunt deja pregatiti pentru transfer de la SRI la CNSAS. O sa discutam si cu conducerea SRI sa vedem in ce consta arhiva care ne va fi data", a mai spus Onisoru.

El a precizat ca in cazul unor subiecte importante, cum ar fi dosarele preotilor sau altele de acest fel, CNSAS va proceda ca si pana acum. "Vom cere de la SRI sau SIE respectivele dosare, iar ei ne dau ce considera necesar", a mentionat presedintele Colegiului. El a mai spus ca sediul din Popesti Leordeni, unde urmeaza sa fie depozitati cei 12 kilometri liniari de arhiva, a apartinut Rezervelor de Stat. "In cateva zile cele doua depozite vor fi pregatite pentru preluarea documentelor, iar in doua-trei saptamani speram sa transportam arhiva de la SRI la acest sediu", a precizat Onisoru. El a spus ca, in aceeasi locatie, mai exista o cladire care poate fi preluata de CNSAS, in cazul in care va mai fi nevoie de spatiu pentru arhiva.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.