Periodic, societatea asista la discutii interminabile despre colaborarea dintre clerici si Securitate. Tema pare inepuizabila deoarece din 1990 pina in prezent nu s-a facut mai nimic pentru a reglementa aceasta problema. In lipsa de studii si probe temeinice, Biserica, si in special Biserica Ortodoxa, a fost culpabilizata pentru ca a pactizat cu regimul comunist, iar slujitorii altarelor au fost prezentati drept ofiteri de securitate, slugi ale Antihristului in sutane.

E o dovada de fariseism in a nu recunoaste ca au existat preoti si ierarhi care, minati de frica, teama sau constrinsi de imprejurari, au colaborat cu fosta Securitate. Altii, mai catolici decit Papa, s-au oferit voluntari, in speranta unor ranguri vremelnice. Lipsa unor documente clare, care sa ateste colaborarea cu Securitatea, a dus la o veritabila vendeta, o ploaie de acuzatii, schimburi de replici usturatoare, fiecare acuzindu-l pe celalalt ca a fost mai securist decit el. In premiera, "Evenimentul zilei" va prezinta, in totalitate, dosarul aflat la CNSAS al actualului Arhiepiscop al Tomisului IPS Teodosie.

In 1987, IPS Teodosie era angajat civil la Facultatea de Teologie Ortodoxa, respectiv asistent universitar. Nascut pe 12.12.1955 in Vatra Dornei, Suceava, IPS Teodosie, pe numele sau civil Macedon Petrescu, a absolvit Seminarul monahal de la Neamt, iar in 1980 Institutul de Teologie Ortodoxa Bucuresti, devenind, din 1986, asistent universitar.

"Dosarul Mache" are 5 file

Tinarul asistent universitar de 32 de ani a intrat in atentia Securitatii, care prin raportul secret nr. 001600 din 28. 09.1987, intocmit de maior V. Caciula si aprobat de colonelul Gorun si lt.-col. Ionel Grigorescu, propunea "recrutarea in calitatea de informator a numitului Petrescu Macedon, asistent teolog la ITOB".

Raportul strict-secret de trei pagini nota ca "nu este cunoscut in evidentele de Securitate". (...) "Din 1982 este doctorand in teologie si cintaret la paraclisul patriarhal "Antim". In 1986 a fost numit asistent la sectia de practica liturgica in cadrul ITOB. Verificarile si investigatiile facute in obiectiv si la domiciliul sau nu au dus la concluzii operative negative. Este corect, sobru, devotat meseriei sale, fara a fi implicat in activitati ostile". ... "Recrutarea va fi efectuata de mr. Caciula, la sediul organelor de militie, unde va fi invitat sub o legenda plauzibila". (...) "Se va porni de la discutia anterioara avuta cu el referitor la obligatiile cetatenesti ale fiecarui si se va propune colaborarea secreta si organizata cu organele de Securitate.

Treptat va fi angrenat cu sarcini concrete pe masura punerii sale in dependenta fata de noi... Se va insista in mod deosebit pe necesitatea pastrarii conspirativitatii colaborarii cu organele de Securitate".
Ca ofiterii de Securitate nu erau dusi la biserica si faceau rapoarte de multe ori in dorul lelii o demonstreaza si fraza: "Se va lua un angajament scris, potrivit situatiei sale speciale de cleric". Or, asistentul universitar nu era cleric.

"Am refuzat sa colaborez cu Securitatea"

Dosarul "Mache" cu nr. 22227, deschis la 30.09.1987, al lui IPS Teodosie de la CNSAS cuprinde cinci pagini: raportul privind recrutarea sa, angajamentul propriu-zis si raportul de dupa recrutare. Iata angajamentul: "Angajament. Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Procopie si al Elisabetei, nascut la 12 decembrie 1955 in localitatea Vatra-Dornei, judetul Suceava, ma angajez sa nu divulg fata de nimeni faptul ca am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea in problemele de interes major ale statului nostru. 29 septembrie 1987. Dat in fata mea V. Crainiceanu".

Intrebat in legatura cu acest subiect, IPS Teodosie ne-a declarat urmatoarele: "In cursul anului 1987 am fost contactat de trei persoane, aparent fara legatura intre ele. Primii doi au fost niste reprezentanti de la facultate, iar celalalt de la Ministerul Cultelor. Modul in care mi s-a vorbit m-a facut sa intuiesc ceea ce avea sa se intimple. Mi s-a pus in vedere ca e de obligatia oricarui cetatean de a-si servi tara. Dupa aceste doua contacte, am fost invitat la sediul Militiei Capitalei, unde o persoana care s-a recomandat Crainiceanu mi-a propus in mod direct sa colaborez cu Securitatea, sa devin informator. Timp de circa doua ore, acest personaj a incercat sa ma racoleze. Mi se cereau date si informatii despre pr. Sofian si pr. Paisie. Am refuzat constant, desi am fost amenintat, intimidat ca nu voi parasi sediul Militiei, iar atunci a schimbat tactica.

Mi-a cerut sa semnez doar un document prin care sa promit ca voi tine secreta discutia care tocmai se incheiase. De buna-credinta, am fost de acord si, dupa aproape o ora, de "negocieri", am semnat un document. Nu m-a mai cautat nimeni si am refuzat sa colaborez cu Securitatea. Ca o ciudatenie, dupa 1990 m-am intilnit cu un ofiter Crainiceanu, de la SPP, dar nu l-am recunoscut sub nici o forma. Acesta avea o statura impunatoare, pe cind cel din 1987 era scund si avea cu totul alta fizionomie", ne-a declarat IPS Teodosie.

"Unele greutati"

Ultima fila din dosarul "Mache", cea de-a cincea, este raportul ofiterului dupa recrutare, care confirma spusele IPS Teodosie. "Recrutarea a decurs conform raportului si propunerilor anterioare, cu unele greutati legate in convingerea candidatului de a consemna in scris angajamentul ce si l-a luat verbal. (...) S-a stabilit o noua intilnire in 7.10 pentru a aprofunda sarcinile generale si a-l angrena pe cel in cauza mai profund cu sarcini". Intilnire care nu a mai avut loc, dupa cum sustine IPS Teodosie, si nici arhiva CNSAS nu consemneaza o alta intilnire intre organele de Securitate si asistentul universitar.

"Probabil refuzul meu le-a dat de gindit si nu am mai fost cautat niciodata", sustine IPS Teodosie. La fel de adevarat poate fi si faptul ca tinarul asistent universitar nu avea prea multe de oferit organelor de Securitate, el fiind propus pentru colaborare, in principal pentru unii profesori si studenti care intretineau relatii cu cetateni straini sau au fost la specializari in diferite tari". Or, Macedon Petrescu nu a parasit tara pina in 1990.

Istoricul Stejarel Olaru: "Hirtia "de buna purtare" de la CNSAS nu are nici o valoare"

Referitor la acest caz, istoricul Stejarel Olaru ne-a declarat: "Am sa va explic cum trebuie sa arate un dosar tipic de informator, in primul rind, inainte de a fi recrutat un informator devenea el insusi un obiectiv pentru ca era verificat.

Ofiterul de Securitate il verifica atit la domiciliu, cit si la serviciu, lua referinte de la alti informatori pentru a vedea daca este genul recrutabil, dar si pentru a descoperi maniera prin care poate fi santajat. De asemenea, el era cautat in evidenta Securitatii pentru a se vedea daca nu avea deja dosar. In momentul in care semna angajamentul care se atasa la dosar primea un nume conspirativ, o parola, loc de intilnire intr-o casa conspirativa etc. Intr-o mapa-anexa, care insoteste dosarul in mod obligatoriu, existau notele infomative semnate de acesta in original, precum si asa-numitele chitante de simulare, chitante prin care se dovedeau platile facute acestuia in urma activitatii sale de informator.

Fotocopii ale notelor sale informative erau inregistrate la dosarele obiectivelor pe care el le urmarea. Asadar faptul ca sint doar cinci file in dosarul de informator al lui IPS Teodosie ma amuza si ma determina sa afirm cu toata responsabilitatea ca materialul arhivistic este insuficient, probabil sustras. Fara mapa-anexa nu poti spune despre un informator daca a facut sau nu politie politica, iar daca CNSAS ii da o astfel de hirtie "de buna purtare" din punctul meu de vedere nu are nici o valoare".

"IPS Teodosie nu a fost informator"

Doamna consilier Lucia Teodorescu, o cunoscatoare a problemelor bisericesti, sustine ca dosarul de la CNSAS demonstreaza clar ca IPS Teodosie nu a facut politie politica si nici nu poate fi vorba de colaborare cu Securitatea: "Angajamentul trebuia sa sune astfel: Subsemnatul... ma angajez sa pastrez secreta intrevederea din ziua de azi, sa nu divulg ceea ce mi s-a spus sau termenii prezentei discutii. Ca fiecare cuvint se negocia o demostreaza faptul ca asa-zisul "angajament" a devenit un document eclectic, intortocheat, total lipsit de claritate, adica exact ceea ce s-a dorit.

Dupa ce s-a semnat respectivul act, fostul "viitor informator" a fost lasat sa plece. Oricum, i se garanta ca dupa acea incercare de racolare nu va mai urma nimic si nici nu i se va cere sa mai dea vreo informatie, fiind eventual solicitat numai in "interes major pentru tara". Dupa ce l-am consultat si pe domnul Con-stantin Ticu Dumitrescu, sustin ca nimic din ceea ce apare in dosar nu il incrimineaza pe IPS Teodosie. De-ar fi fost altfel, de-ar fi existat macar o singura informare pornita de la dinsul, aceasta ar fi trebuit sa existe in dosar ca document olograf, precum si raportul ofiterului de Securitate. Dar nu exista, nici in acest dosar, nici in altul, oricare ar fi el. IPS Teodosie nu a fost informator al Securitatii, nu a acceptat sa dea note informative despre apropiatii sai, n-a acceptat o identitate fabricata, nu a dorit nici privilegii, nici bani, platite in acest mod".

Daca avea cineva interesul sa-l protejeze pe IPS Teodosie, acest dosar nu ajungea la CNSAS, mai ales "angajamentul in problemele de interes major ale statului" smuls in 1987 la Militia Capitalei.
Arhivele Securitatii ne vor mai oferi multe alte surprize. Pentru ca, spre deosebire de SRI care, de bine de rau, a dat citeva dosare CNSAS-ului, nu acelasi lucru se poate spune despre SIE. Ceea ce inseamna ca o multime de preoti si ierarhi care au studiat sau calatorit in strainatate pot sa stea linistiti. Dosarele lor se afla la loc sigur.