Si liderii PSD si-au radicalizat discursul electoral. In weekend s-a remarcat Mircea Geoana, care a spus, referitor la declaratiile lui Traian Basescu despre legalizarea homosexualitatii, ca sint "o rusine" si "o jignire". Adrian Nastase si Mircea Geoana, cu tot alaiul electoral, au pornit simbata intr-un turneu de forta: Tirgoviste, Blaj, Alba Iulia, Cluj Napoca, Botosani, Suceava, Iasi si Bacau.

Primul popas - simbata dupa-amiaza, la Tirgoviste. Pesedistii locali, in frunte cu vinatorul Ion Stan, au pescuit circa sase-sapte mii de dimboviteni din tot judetul. Momeala: un costisitor concert cu Voltaj, Directia 5, Pepe si Hi-Q. La aparitia alaiului pesedist, Cristi Enache, solistul trupei Directia 5, a ordonat "fanilor" sa ridice steagurile PSD si a bagat refrenul: "Esti tot ce vreau eeeeeu/ Esti tot ce am eeeeeu". Lumea se inghesuia spre scena, calcind pe mii si mii de calendare si postere ale candidatului. Ion Stan apuca microfonul si citeste un discurs pe care l-am mai auzit si in campania de la locale: "Ati venit azi aici pentru a fi in uniune cu voievozii neamului". Pseudo-voievodul zimbeste si face cu mina multimii, insa nu-i raspund prea multi. Nereusind sa electrizeze indeajuns publicul, Mircea Geoana preia microfonul si se napusteste asupra lui Traian Basescu: "Eu nu vreau sa fiu reprezentat si nu vreau ca Romania sa fie reprezentata de cineva care este cu gura mare si cu gilceava, asa cum este Traian Basescu. Cel care a spus ca unul din cinci romani sint homosexuali (sic!) Este o rusine! Este o jignire! (huoooo! huoooo! se auzea din multime) Cel care a spus ca va legifera casatoria intre persoanele de acelasi sex sau ca va lasa copiii romani sa fie adoptati de cupluri de homosexuali... S-o faca la el, acolo, unde doreste, dar nu pentru intreaga Romanie". Excitat in urma acestui speech, un organizator al evenimentului s-a trezit urlind ca din gura de sarpe: "Presa, afara! Nu puteti sa stati aici, cu presedintele tarii!"

"Eterna recunostinta eroilor - PSD"

Dupa o noapte petrecuta la Predeal, Adrian Nastase si echipa de campanie au plecat spre Blaj, pentru citeva insignifiante momente electorale: doua depuneri de coroane la statuia lui Inochentiu Micu Klein si pe Cimpia Libertatii, respectiv o vizita la Spitalul Municipal Blaj. La depuneri n-au participat decit vreo 20-30 de persoane (candidatii PSD de Alba plus familiile), cu toate ca in Catedrala Metropolitana din imediata apropiere a statuii lui Klein preotul ii indemnase de dimineata pe enoriasi sa mearga sa-l vada pe Adrian Nastase. De remarcat ca pe coroane scria, interpretabil, "Eterna recunostinta eroilor - PSD". Ulterior, vizitind capela din Spitalul Municipal Blaj, aflata in lucru, Adrian Nastase l-a intrebat pe preot cum merge treaba. "Merge... Asteptam sa ne ajutati", i-a spus preotul, care a ramas cu gura cascata auzind ce i-a raspuns candidatul, inainte de a-i intoarce spatele: "Si noi asteptam ajutor". Directorul spitalului, un pesedist sadea, a tinut un mic discurs in fata angajatilor, vorbind dspre Adrian Nastase: "Este soarele nostru si soarele social-democratiei". Afara ningea.

"Nu, nu sint mafiot"

In drum spre Alba Iulia, Nastase si Geoana si-au lasat sotiile singure cu Gabriel Oprea in microbuzul "prezidential" si s-au urcat in autocarul cu ziaristi. Cu care au calatorit pret de vreo 40 de minute. "Nu, nu sint mafiot", a raspuns Nastase unei intrebari care amintea de acuzele care i-au fost adresate de Basescu in cazul RAFO. "Eu am incercat sa iau, impreuna cu colegii mei, o solutie care poate n-a fost cea mai buna. Dar asta inseamna ca sint mafiot? Eu cred ca dintre doua rele aceasta era cea mai putin rea", a mai explicat Nastase controversata decizie a guvernului de a transfera catre AVAS datoriile RAFO. Cit despre o alta acuza adusa de catre Basescu, potrivit careia ordonanta n-a fost semnata de ministrii economiei si finantelor, Nastase a spus ca "s-a rectificat chestiunea aceasta", lasind sa se inteleaga ca ordonanta a fost republicata cu semnaturile ministrilor Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu. Ieri dupa-amiaza, echipa PSD+PUR a participat la un spectacol electoral cu citeva mii de oameni la Alba Iulia. A fost un nou prilej pentru Adrian Nastase de a-l ataca dur pe contracandidatul Basescu. "Eu, ca presedinte, o sa fac sa dispara mitocania din politica. A venit vremea ca Milica si Traienica sa dispara din politica romaneasca". Urmeaza inca doua zile (astazi si miine) de turneu electoral contra cronometru prin Moldova.

Nastase: "Noi nu vrem sa facem campanie negativa"

"Noi nu vrem sa faca campanie negativa. Dar va rog sa observati ca, de citeva zile, a inceput o campanie negativa extrem de urita. Uitati-va pe Internet, toate afisele noastre cu continutul modificat, intoarse impotriva noastra. Uitati-va in ziare... Campania negativa a inceput acum o saptamina de catre Alianta. Noi n-am facut nimic pe zona asta. Luati "Adevarul de Arad", de ieri cred, si vedeti un afis cu "Vreti un presedinte homosexual?" si referirea nu era la Traian Basescu... Sa-i dau in judecata? Sa ma apuc sa intru acum in chestia asta? Eu cred ca cei care fac aceste lucruri vor plati pentru ele in voturi, pentru ca oamenii nu mai accepta asa ceva, smecheriile astea, murdariile in campanie. (...) Constanta, e adevarat, este o lume aparte dintr-un anumit punct de vedere. Ei au campania lor. Ei considera ca trebuie sa aiba o campanie electorala mult mai inventiva si cu elemente de creativitate. Ei considera ca a face comparatie cu ceea ce s-a intimplat inainte de 2000 nu reprezinta o forma de campanie negativa." Cind i-au fost descrise afisele de la Constanta, Adrian Nastase a raspuns sec: "Nu stiu asa ceva", iar Mircea Geoana s-a entuziasmat pe ascuns: "Yes, yes!".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.