Dupa ce forurile de decizie ale democratilor si liberalilor au hotarat ca Alianta D.A. sa continue, liderii PNL si PD au avut o intalnire informala la Palatul Victoria. Desi nici liberalii si nici democratii nu au dorit sa faca declaratii sau comentarii pe tema discutiilor avute, surse din Alianta ne-au confirmat ca in cadrul acestei intrevederi cele doua tabere au decis sa puna capat declaratiilor razboinice.

S-a mai hotarat ca liderii liberali si cei democrati sa se intruneasca mai des in cadrul Consiliului National de Coordonare al Aliantei, pentru a discuta deschis pe marginea eventualelor neintelegeri. In timp ce liberalii le-au reprosat democratilor atacurile la care sunt supusi de catre seful statului si democratii au reactionat, acuzand reactiile dure ale "radicalilor" Hasotti, Antonescu sau Orban la adresa lor. Nici cazul "Udrea" nu a fost ocolit in cadrul intalnirii, reprezentantii PNL cerand explicatii PD.

De altfel, Radu Berceanu a recunoscut ca Elena Udrea ar fi trebuit sa se consulte si cu partidul inainte sa faca declaratiile referitoare la biletelul trimis de premierul Calin Popescu Tariceanu presedintelui Traian Basescu. "Doamna Udrea ar fi trebuit sa vina si sa discute cu conducerea PD despre biletel pentru ca a fi intr-un partid inseamna sa fii intr-o echipa si sa nu joci la individual. Asa mi s-a parut mie normal sa faca", a opinat ministrul democrat.

"Doamna Udrea, probabil nu e familiarizata cu modul de functionare al unui partid. Sigur ca ne-a spus pe urma ca a fost la emisiune", a adaugat Berceanu.
La finele intrevederii, din Palatul Victoria au iesit democratii Adriean Videanu si Sorin Frunzaverde, precum si liberalii Puiu Hasotti si George Scutaru. In timpul intrevederii PNL-PD premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aflat la sediul Guvernului. Scandalul biletelului nu a produs o fisura in Alianta DA, ci, dimpotriva, liberalii doresc ca formula PNL-PD sa functioneze in continuare, iar democratii nu au iesit de la guvernare.

Conducerea PNL a propus PD participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European din primavara si chiar la alegerile legislative din 2008, precum si continuarea guvernarii in actuala formula. Argumentele tin de rezultatele guvernarii si responsabilitatea fata de electorat. Liberalii au ajuns la concluzia ca biletelul a fost un incident de parcurs pe care ambele partide din Alianta au datoria sa-l depaseasca. Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a subliniat ca presedintele Traian Basescu trebuie sa-si asume rolul de mediator si sa demonstreze echidistanta politica.

... Continuam impreuna

La randul lor, democratii au decis sa ramana la guvernare si sa nu rupa protocolul cu PNL. Liderul PD, Emil Boc, a spus ca ministrii democrati sunt performanti si nu exista motive pentru care PD sa iasa din coalitia de guvernamant. Democratii considera ca relatiile cu liberalii trebuie rediscutate foarte serios, deoarece Alianta DA a fost votata pentru a guverna. "Atacurile PNL dureaza de mult timp. PD a tacut si a mers mai departe. Si rabdarea noastra se apropie de sfarsit.

PD nu mai poate fi pacalit cu declaratii pacifiste, care a doua zi sa fie incalcate", a avertizat Emil Boc. Desi criza politica declansata de celebrul "biletel", oferea toate premisele iesirii PD de la guvernare, ruperea Aliantei si declansarea alegerilor anticipate, mai-marii Aliantei D.A. sunt decisi sa continue impreuna. Mai mult, cele doua partide sunt in asteptarea sondajelor de opinie comandate pentru a se vedea perceptia electoratului Aliantei fata de o posibila candidatura pe liste comune sau separate la alegerile pentru PE.

Cu toate acestea, liderii PD doresc o schimbare a raportului de forte din Alianta, raport acum defavorabil democratilor. Se pare insa ca scorul electoral de 44 -45 la suta cu care este creditata Alianta si decizia PNL de a accepta o solutie de compromis, care poate merge pana la o paritate de 1,5 la 1 in favoarea PD, ofera toate premisele unei candidaturi pe liste comune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.