Putin interesati de autonomia teritoriala sau culturala, mai increzatori in UDMR, realisti in problema integrarii. Acestea sint principalele trasaturi ale minoritatii maghiare.
Principala grija a comunitatii maghiare nu este nici pe departe autonomia: doar 15% dintre acestia o au trecuta in lista de probleme personale. Cresterea salariilor si a pensiilor (semnalata de jumatate dintre etnici) sau scaderea somajului, amintita de 36%, dau cea mai mare bataie de cap acestora, conform raportului "Maghiarii din Romania", realizat de Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice din Cluj-Napoca. "Exista un decalaj intre agenda populatiei si agenda politica. Cetatenii nu o considera o problema personala, insa asta nu inseamna ca nu sprijina o formatiune politica ce se preocupa de acest aspect", spune Horvath Istvan, unul dintre realizatorii raportului. 40% dintre participantii la sondaj cred ca problema principala de care se preocupa UDMR este tocmai autonomia.

Uniunea se bucura de o incredere considerabila (peste 80%) in rindul populatiei de etnie maghiara. Formatiunea este pozitionata in preferintele respondentilor in urma Bisericii (88%), insa in fata Uniunii Europene (78%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.