Jaful de la Onesti devine pe ultima suta de metri a campaniei electorale una dintre cele mai importante teme de dezbatere publica. La Cluj, presedintele Partidului Democrat, Traian Basescu, a cerut autoritatilor sa faca demersurile legale pentru arestarea omului de afaceri Corneliu Iacubov, considerat drept principalul responsabil pentru ilegalitatile de la Rafinaria RAFO Onesti. "Ii cer public lui Adrian Nastase sa faca urmatorul lucru - arestarea imediata, pentru a preveni plecarea la studii, ca si in legislatura trecuta, a lui Iacubov, pentru ca datele din dosar il arata ca fiind unul dintre mafiotii sistemului. Iacubov, Hrebenciuc sunt oameni dovediti in interiorul dosarului ca fiind elemente de fraudare", a declarat Basescu.

Liderul PD a mai spus ca ar trebui luata urgent masura aplicarii interdictiei de a parasi tara pentru Iacubov, care este presedintele Consiliului de Administratie al RAFO. Basescu a afirmat ca dorinta sa este sa faca dreptate in cazul RAFO si nu sa inchida rafinaria. El a mai adaugat ca dosarul este instrumentat de procurorul Doana de la PNA. "Acum o luna acestui procuror i s-a luat toata documentatia dosarului, insa i s-a restituit zilele acestea. Conform datelor din dosar, Iacubov si Hrebenciuc prezinta elemente masive de fraudare, respectiv 12.000 de miliarde de lei", a mai mentionat Basescu.

Copresedintele Aliantei a mai precizat ca Adrian Nastase ar fi fost probabil santajat ca sa semneze ordonanta de urgenta prin care datoriile rafinariei au fost puse pe seama datoriei publice. Basescu a spus ca nu exista nici o logica pentru stergerea datoriilor rafinariei pe finalul campaniei electorale.

Basescu a adaugat ca nici un ministru nu si-a pus numele pe acest act. Practic, cele trei persoane care au contrasemnat actul au fost doi secretari de stat din Ministerul Finantelor, respectiv al Economiei si Industriei, carora li se adauga loctiitorul sefului Administratiei Nationale a Vamilor. Candidatul Aliantei PNL-PD a adaugat ca acesta este singurul act normativ din istoria Romaniei postdecembriste care nu poarta semnatura ministrului Justitiei. Premierul desemnat al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca acest caz - RAFO - este si in atentia Oficiului National pentru Combaterea Spalarii Banilor. Tariceanu a mai afirmat ca situatia de la RAFO nu se aseamana cu cea de la "Petromidia", pentru ca in ultimul caz datoriile au fost transformate in actiuni, iar datoriile au fost acumulate inaintea privatizarii.

Basescu a mentionat insa ca daca Guvernul constata ca si la "Petromidia" a existat frauda sa-i aresteze si pe unii, si pe altii.

Guvernul a aprobat marti o ordonanta de urgenta publicata vineri in Monitorul Oficial, care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si "Carom", reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale.

Conform actului normativ, AVAS va prelua si creantele detinute la cele doua societati de Directia Vamilor Iasi. Valoarea totala a creantelor preluate este de circa 15.000 miliarde lei, din care aproximativ 8000 miliarde lei reprezinta datoriile "Carom".

O diferenta misterioasa de 3000 de miliarde?

Ordonanta 101/2004 privind preluarea datoriilor RAFO si Carom la bugetul public nu face publica nici o cifra, asa incat contribuabilii care vor suporta din buzunarul propriu plata acestor datorii sa stie cam cat ii costa generozitatea lui Nastase fata de Iacubov.

Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a prezentat suma datoriilor ca fiind de 15.000 de miliarde de lei, cu mentiunea ca 8000 de miliarde sunt datoriile Carom. Traian Basescu insa sustine ca este vorba despre o suma mult mai mare, 18.000 de miliarde de lei. Daca Traian Basescu are dreptate, atunci de unde au aparut cele 3000 de miliarde in plus, diferenta intre varianta Guvernului si varianta sustinuta de opozitie? A.V.D.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.