Dupa o campanie presarata de acuze pentru ocuparea fotoliului de presedinte al PNTCD, Marian Milut a reusit sa devina noul lider al taranistilor, obtinand 522 de voturi. El i-a devansat pe Serban Radulescu (194 de voturi) si Ioan Muresan (110 voturi).

Asteptam sa vedem care va fi traseul european al noii echipe, care a anuntat ca doreste participarea pe cont propriu la alegerile pentru PE, in conditiile in care taranistii se "bucura" de un scor de unu la suta in optiunile electoratului. De notat ca insusi fostul presedinte Ciuhandu a precizat ca unul dintre motivele alegerii lui Milut a fost faptul ca partidul are nevoie de... banii acestuia.

Aproape 800 de taranisti din tara au luat cu asalt, ieri, Sala Radio din Capitala, cu prilejul Congresului Extraordinar al PNTCD, pentru a-si desemna noul lider. Delegatii au avut de ales intre liderul PNTCD Cluj, Serban Radulescu, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, si fostul ministru al Agriculturii din timpul guvernarii CDR, Ioan Avram Muresan, a carui candidatura a fost aprobata, in urma contestatiei. Cu 522 de voturi si cu sprijinul lui Ciuhandu, Marian Petre Milut a preluat, de ieri, conducerea partidului. Invitati la deschiderea lucrarilor, atat liberalii, cat si democratii s-au aratat increzatori in revenirea PNTCD pe scena politica romaneasca.

Milut vrea sa faca din PNTCD partid european

Inca inainte de prezentarea motiunilor celor trei candidati, fostul lider al taranistilor, Gheorghe Ciuhandu, a tinut sa reaminteasca delegatilor din sala faptul ca este unul din sustinatorii lui Milut. "Nu am nicio relatie de prietenie si nicio afacere cu Marian Milut, dar decizia nu putea fi una sentimentala, ci una pragmatica. Am optat pentru aceasta motiune din diverse motive. Am luat in calcul criteriul notorietatii, al echipei propuse de Marian Milut, sustinerea pe care o are, criteriul financiar si cel al angajamentului", a subliniat Ciuhandu. Proaspat presedinte al partidului, Milut a promis taranistilor ca nu va face aliante cu PNG sau compromisuri daunatoare si ca va lupta pentru pastrarea traditiilor. Cu privire la sustinerea promisa atat de PNL, cat si de PD, Milut crede ca PNL si Actiunea Populara ar fi mult mai apropiate de PNTCD. "Privesc la PD, care a intrat cu noi in PPE, dar nu vad prieteni. Nu vom face alianta cu un produs al FSN imbracat in haine europene. Putem face alianta cu AP, pentru ca avem acelasi sange. Putem colabora cu PNL, pentru ca avem in comun o istorie de aproape 150 de ani", a spus Milut. Serban Radulescu, care a reusit sa adune 194 de voturi, a insistat pe nevoia de a promova in PNTCD o politica moderna, bazata pe colaborare cu alte forte politice. "A face politica in slujba PNTCD inseamna a tine cont de resursele interne ale partidului si a valorifica posibilele aliante nationale", a afirmat Radulescu. Motiunea liderului PNTCD Cluj, "Ofensiva crestin democrata", s-a axat pe ideea descentralizarii, conform careia structurile de conducere regionale vor fi create pe modelul euroregiunilor si vor prelua sarcinile de decizie si actiune politica ale centrului. Nerabdator sa-si prezinte programul politic care era cat pe ce sa fie respins, Ioan Avram Muresan, ultimul clasat in cursa, cu 110 voturi obtinute, a criticat regimurile politice anterioare si a promis taranistilor ca PNTCD va fi, de anul viitor, la putere. "Noi nu avem nevoie de aliante, noi vom cuceri puterea in 2008. Nu de pragmatism are nevoie partidul. Partidul are nevoie de oameni care sa se sacrifice pentru ca noi sa invingem", a fost mesajul lui Muresan.

PNTCD, sprijinit ba de liberali, ba de democrati

De la tribuna Congresului, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat recunoscator fata de contributia taranistilor la dezvoltarea Romaniei, precizand ca isi doreste revigorarea partidului istoric. "Imi doresc revenirea PNTCD pe prima scena politica a tarii. Dincolo de valori, idei si principii, aveti oameni de forta si de caracter", a afirmat Tariceanu, adaugand insa ca, la ora actuala, PNL si PNTCD sunt in pericol in raport cu tendintele presedintelui Basescu de a instaura ceea ce el a numit un regim de autoritate personal asemanator cu cel al lui Lukasenko in Belarus. Incurajari au venit si din partea vicepresedintelui liberal, Crin Antonescu, care a tinut sa sublinieze ca "noi cu taranistii nu suntem in relatii, cu taranistii suntem frate", dar si din partea lui Ludovic Orban, care i-a sfatuit pe liderii PNTCD sa nu renunte la identitatea lor. "Ramaneti pe picioarele voastre, treceti prin purgatoriu si fiti convinsi ca drumurile noastre se vor intalni intr-un viitor nu prea indepartat", a spus Orban.

La randul lui, vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde a smuls si el aplauzele taranistilor din sala. "Facem parte din aceeasi familie politica. Reprezentam impreuna Romania in Partidul Popular European. Este o mandrie cand auzim de la presedintele PPE, Hans-Gert Poettering, cuvinte elogioase la adresa lui Corneliu Coposu. Stiu ca guvernarea CDR nu a fost o colaborare fericita cu PD, insa, astazi, acum, PD doreste sa colaboreze cu PNTCD", a declarat Frunzaverde. Fostul sef al statului, Emil Constantinescu, a invocat traditia PNTCD, sustinand ca taranistii si liberalii au fost "cei doi piloni care au asigurat viitorul Romaniei". "Trebuie sa ne stabilim strategia, tintele, pentru ca ne pasc pericole foarte mari. Ne aflam pe fondul mocirlei si mizeriei morale, in care tara este aruncata in dezbateri sterile. Daca nu ar fi existat PNTCD si PNL, Romania ar fi fost un stat distrus", a spus Constantinescu. Fostul presedinte al PNTCD, Victor Ciorbea, care a iesit din cursa, a pledat din nou pentru vot uninominal, dar solicitarea i-a fost respinsa, stabilindu-se ca in sase luni sa se organizeze un nou congres pentru introducerea acestui tip de vot.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.