Englezii ii spun Shadow Cabinet. Sau Shadow Front Bench. In lipsa unei traditii democratice, romanii n-au gasit o alta denumire, asa ca au tradus mot a mot: "Guvernul din umbra". N-au fost in ultimii 17 ani decit vreo doua-trei incercari de alcatuire a unor astfel de guverne, nici una luata in serios. Simbata, liderii PSD au decis activarea unui nou "guvern din umbra". S-au infiintat 16 departamente (ministerele din umbra) si s-au gasit 16 insi care sa le conduca (ministrii din umbra).

Nu se stie care au fost criteriile in baza carora au fost alesi cei 16. Biografiile lor ridica mari semne de intrebare. Cert este ca decizia infiintarii guvernului din umbra a fost luata in cadru extins, simbata, intr-o sedinta a conducerii centrale a PSD impreuna cu liderii tuturor filialelor judetene.

Guvernul de groaza

Nicusor Constantinescu (foto stinga), Departamentul transporturilor si infrastructurii. A fost inclus, in 2005, de fostul ministru al Economiei Codrut Seres in ceea ce presa a numit ulterior "mafia conductelor cu petrol" de la Constanta. S-a razboit cu seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, alaturi de primarul Radu Mazare, care l-a numit pe oficialul european "banditul de Scheele". A adormit in intersectie la volanul masinii sale, intr-o profunda stare de "oboseala", iar agentii de circulatie care l-au lasat sa plece acasa au fost retrogradati sau dati afara din politie.

Adrian Paunescu, Departamentul culturii si cultelor. Nominalizat in Raportul Tismaneanu (privind condamnarea comunismului) ca fiind "poet de curte al lui Ceausescu". I s-a adresat jurnalistului Eugen Istodor cu replica: "Sinteti de cacat si va doresc pofta buna in continuare". In campania electorala din 2004, cind PSD era inca la putere, a sunat la radioul public pentru a dicta o stire despre el insusi. Anul trecut a adormit in sedinta Senatului.