NATO ramane principalul garant al securitatii Romaniei si dupa aderarea la Uniunea Europeana, iar integrarea in UE nu va modifica viziunea noastra privind Alianta, a spus Traian Basescu.

In opinia sefului statului roman, exista un imens potential de cooperare intre Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica, pe care Romania doreste sa il fructifice prin initiativele proprii.

"Dorim sa imprimam aceeasi viziune in relatia cu Statele Unite. Nu concepem o Europa si o America de Nord decat ca parteneri. Impartasim aceleasi valori, avem aceleasi obiective si pentru promovarea lor avem nevoie unii de altii", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca, odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, relatia bilaterala a Romaniei cu SUA a intrat intr-o etapa de consolidare a parteneriatului strategic. Romania va avea un comportament de membru responsabil al Uniunii Europene si NATO, iar politica externa a tarii noastre va continua sa vizeze orizonturi mai largi si obiective tot mai ambitioase. El le-a transmis ambasadorilor si consulilor acreditati la Bucuresti ca nu va exista niciun motiv pentru a pune la indoiala buna-credinta cu care Romania se va manifesta in cadrul UE si NATO.

"Politica externa a Romaniei nu se va limita la actiunile inerente statutului sau de membru al celor doua organizatii, ci va continua sa vizeze orizonturi mai largi si obiective tot mai ambitioase", a spus seful statului.

"Prejudecatile in diplomatia economica, trebuie depasite"

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in cadrul primului discurs despre politica externa a Romaniei ca stat membru UE, ca trebuiesc amplificate schimburile economice cu tari precum Ucraina sau Rusia, dar si cu tarile din Orientul Indepartat, precum China, India sau Japonia. In discursul anual de politica externa, presedintele Traian Basescu le-a vorbit diplomatilor acreditati la Bucuresti despre "urgenta de a depasi prejudecatile in diplomatia economica" si a sustinut ca pe viitor, Romania isi propune sa amplifice schimburile cu Republica Moldova, Ucraina, Caucazul de Sud, Federatia Rusa,si statele din Asia Centrala. De asemenea, conform sefului statului " intentionam sa valorificam cu mai multa imaginatie enormul potential de cooperare pe care il ofera state precum China, India, Japonia, Republica Coreea".

"UE trebuie sa continue politica usilor deschise"

Romania pledeaza pentru continuarea de catre Uniunea Europeana a politicii usilor deschise ca factor major de stimulare a reformelor democratice si a dezvoltarii economice, a anuntat ieri Basescu.
Seful statului a afirmat ca tara noastra doreste sa demonstreze, prin forta propriului exemplu, ca extinderea si aprofundarea pot decurge simultan.

"Exista o noua realitate europeana, post-valul V, care nu trebuie neglijata", a subliniat presedintele.Traian Basescu a subliniat, totodata, ca autoritatile de la Bucuresti vor continua sa sustina ca perspectiva europeana a Republicii Moldova sa fie aceeasi cu cea de care beneficiaza statele din Balcanii de vest.
"Politica europeana de vecinatate este deja un vehicul de propagare a valorilor si standardelor in zonele rasaritene si suntem decisi sa contribuim la evolutia ei catre un plus de consistenta", a spus presedintele Basescu, salutand intentia presedintiei germane a UE de a porni pe aceasta cale.In Balcani, anul 2007 va reprezenta, intr-un fel, anul adevarului, a adaugat seful statului.

"Este anul in care comunitatea internationala va trebui sa demonstreze ca poate propune o solutie viabila pentru provincia Kosovo’, a spus Traian Basescu, amintind, in acelasi timp, si de "rezervele" pe care le are tara noastra vizavi de ideea impunerii unei solutii pripite pentru provincie "care ar neglija impactul unor evolutii negative".

Romanii din afara granitelor - o prioritate

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca autoritatile vor continua sa fie alaturi de romanii din afara granitelor, oriunde s-ar afla ei.

"Este fireasca continuarea preocuparii noastre pentru comunitatea romaneasca din afara granitelor tarii. Vom continua sa fim alaturi de romani, oriunde sunt ei, sa fim mandri de succesele lor si sa-i sprijinim in mentinerea identitatii nationale" - a spus Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca a inceput, din punctul de vedere al politicii externe, acest an - primul in calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene - cu trei vizite in statele in care traiesc comunitati importante de etnici romani: Ucraina, Republica Moldova si Serbia."Am vrut sa-i asigur personal (pe romanii din afara granitelor-n.r.) ca noul statut al Romaniei de membru al Uniunii Europene nu va crea o noua linie de diviziune la granitele noastre", a spus presedintele. Romania va sustine in interiorul UE necesitatea unei strategii energetice comune, care va garanta eficienta energetica si liberalizarea acestui sector, a a mai adaugat seful statului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.